Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Sysselsättningen viker i Stockholm

Publicerad: 12 februari 2013, 09:54

Stockholms Handelskammare konstaterar att konjunkturen i Stockholms län fortsätter att dämpas. Sysselsättningen minskar och byggkonjunkturen fortsätter att utvecklas svagt och befinner sig på lika låga nivåer som 2009. Konjunkturindikatorn för fjärde kvartalet 2012 minskar från 3 till -1.


Ämnen i artikeln:

Stockholms Handelskammare

– Trots global oro är läget i huvudstadsregionen bättre än rikssnittet tack vare vårt diversifierade näringsliv. Men att sysselsättningen viker är en allvarlig varningssignal om att Stockholm inte är en ö. Det är även bekymmersamt att byggkonjunkturen försämras, inte minst eftersom regionen växer med två fullsatta SL-bussar varje dag och är i stort behov av nya bostäder, säger Johan Treschow, ekonomisk analytiker på Stockholms Handelskammare.

Rapportens huvudpunkter:

• Stockholmskonjunkturen stannar upp och visar tecken på recession. Konjunkturindikatorn för Stockholms län minskar från 3 till -1 under årets fjärde kvartal. Konjunkturindikatorn för hela landet minskar från -2 till -4.

• Arbetsmarknaden minskar i Stockholmsregionen, vilket prognosticeras att fortsätta i ännu snabbare takt under första kvartalet. Antalet anställda minskar i samtliga branscher, särskilt i tillverkningsindustrin, byggindustrin och IT-branschen.

• IT-branschen och livsmedelsbranschen är de branscher som under kvartalet växer i Stockholms län. Byggindustrin, tillverkningsindustrin och handeln med motorfordon minskar kraftigt.

Hela Stockholmsbarometern finns på www.chamber.se/stockholmsbarometern

Om Stockholmsbarometern
Stockholmsbarometern tas fram av Konjunkturinstitutet på uppdrag av Stockholms Handelskammare. Materialet bygger på den rikstäckande Konjunkturbarometern, från vilken svaren för Stockholms län har brutits ut och bearbetats. Stockholms Handelskammare tolkar och analyserar resultatet. Stockholmsbarometern ges ut varje kvartal med siffror från första kvartalet år 2000.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Stockholms Handelskammare

Ämnen i artikeln:

Stockholms Handelskammare

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.