fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Makroekonomi

Swedbank tror att Riksbanken höjer 100 punkter till

Publicerad: 24 januari 2023, 08:52

Swedbanks chefekonom Mattias Persson tror att Riksbanken kommer att fortsätta höja styrräntan till i juni

Foto: Pressfoto, Mattias de Frumerie

En fortsatt hög inflation i närtid gör att Swedbank i sin nya prognos räknar med ytterligare 100 räntepunkters höjningar från Riksbanken i år.

Ämnen i artikeln:

SvepetRiksbankenSEBSwedbankInflationReporäntan

JB


Inflationen har visserligen nått sin topp, men på kort sikt hålls den fortsatt uppe av den svaga kronan, hyres- och avgiftshöjningar på bostäder samt ett utdraget pristryck från producenter. Swedbank räknar därför med att Riksbanken höjer styrräntan med 50 räntepunkter till 3,00 procent vid det kommande penningpolitiska mötet i februari och sedan med 25 räntepunkter på respektive möten i april och juni.

– Med en fortsatt hög inflation och att andra centralbanker fortsätter att strama åt ser vi att Riksbanken kommer fortsätta att höja räntan. Vi räknar med att styrräntan når sin topp på 3,50 procent i juni. Nästa år väntas Riksbanken genomföra en rad räntesänkningar om sammanlagt 100 punkter vilket slutligen ger en styrränta på 2,50 procent mot slutet av 2024, säger Swedbanks chefekonom Mattias Persson i en kommentar i ett pressmeddelande.

Swedbank har också sänkt sin BNP-prognos något och räknar nu med att svensk BNP krymper 1,3 procent i år.

Läs även: Riksbankens Martin Flodén: ”Vi vill absolut inte göra för lite”

Även SEB har släppt en ny konjunkturprognos på tisdagen, där de räknar med att BNP sjunker 1,2 procent i år. De tror också på en 50-punktershöjning i februari, men att det sedan tar stopp där.

– Dystra tillväxtutsikter, fallande bostadspriser, svag krona och hög inflation är ett fortsatt dilemma för Riksbanken. Hökaktiga signaler från ECB och andra centralbanker sätter press på Riksbanken att visa att inflationsbekämpningen tas på allvar. En relativt kraftig nedgång i BNP och gradvis tydligare nedgång i inflationen talar ändå för att detta kan bli den sista höjningen, säger SEB:s chefekonom Jens Magnusson.

Även SEB räknar med räntesänkningar sedan, ned till 2,25 procent i slutet av 2024.

Läs även: Experterna inför fastighetsbolagens rapporter: ”Det är klart att värdena ska ned”

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev