Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

”Sverige redo för en öppnare marknad”

Publicerad: 19 september 2013, 06:42

I NAI Svefas rapport ”Svensk Fastighetsmarknad” med tema Infrastruktur pekar man på att lokala infrastruktursatsningar uteblir till följd av att de prioriteras bort i den nationella planeringen.


Ämnen i artikeln:

Svefa

Sverige halkar efter i satsning på infrastruktur. Trots finanspolitiska satsningar på infrastruktur blir det nationella systemet och den nationella budgeten begränsande och lokala infrastruktursatsningar uteblir till följd av att de prioriteras bort i den nationella planeringen.
– Sverige är redo för en öppnare marknad för investeringar i infrastruktur. Om det offentliga skulle vilja samverka med privata aktörer råder det inte brist på aktörer som har kommunicerat ett intresse för att investera i infrastruktur med allt från specialinriktade infrastrukturfonder till institutionella förvaltare och renodlade bygg- och fastighetsbolag säger Åsa Henninge, analyschef på NAI Svefa.

Ett alternativ för Sverige, skriver NAI Svefa, kan vara att låta pensionskapitalet och Apfonderna investera i och äga infrastruktur. AP-fonderna har tillsammans med andra institutionella aktörer under de senaste åren ökat sina innehav av fastigheter betydligt. Den relativt stabila och till viss del inflationsskyddade avkastningen som fastigheter ger utgör en bra komponent i pensionsfonders investeringsportfölj.
– Social infrastruktur har lockat till investeringar och steget till att äga transportinfrastruktur bör inte vara så stort. Redan idag har AP-fonderna indirekta placeringar via så kallade infrastrukturfonder säger Åsa Henninge.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande NAI Svefa

Ämnen i artikeln:

Svefa

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.