Få hela storyn
Starta din prenumeration
Makroekonomi
Publicerad: 20 maj 2022, 12:01
Foto: Getty Images
Fastighetsmiljardären Sven-Olof Johansson spår precis hemkommen från investerarträffar i USA att en recession är på ingång. Bakgrunden är de skenande bensin- och matpriserna som sänker köpkraften. Samtidigt har substansrabatten hos svenska fastighetsbolag skjutit i höjden, men ser han köpläge redan nu?
Vad gjorde du i USA?
– Jag brukar åka dit med jämna mellanrum, för att träffa investerare och på trendspaning. Den här gången var jag även i Las Vegas på Silk Sonic-show med Bruno Mars och Anderson Paak, som jag starkt kan rekommendera, säger Sven-Olof Johansson, vd och grundare av Fastpartner.
Vilken var din viktigaste trendspaning?
– Att det i princip är omöjligt, särskilt för startups, att hitta investerare i USA just nu. Riskkapitalmarknaden är helt stängd efter tilltagande förluster i spåren av världskrisen. Det kommer inte ut en endaste krona och kommer nog att förbli så en tid framöver.
Läs även: Sven-Olof Johansson: Kreditbetyg kan höjas snabbare än plan
Hur ser din prognos framåt ut?
– Konsumenten börjar redan bli trängd på grund av inflationsutvecklingen som fått energi- och matpriserna att stiga med 30–40 procent. Ett gallon bensin (3,79 liter) kostar 7 dollar i många delstater i USA, medan räntorna för bostadsfinansiering ligger på drygt 6 procent. Inflationstakten är på så hög nivå att Fed inte längre har något annat val än att höja räntorna i stor omfattning och dra ner sin egen balans. En tydlig recession väntar.
Hur påverkas svenska fastighetsbolag, pratar vi rentav om en bubbla?
– Det ökar vikten av låg belåning, förväntningskalkyler, bra kassaflöde och långsiktighet i finansieringen genom längre kapital- och räntebindning och framför allt begränsad belåningsnivå. Men jag kan inte säga att det rör sig om en bubbla. Vi har inga belåningsgrader på 100 procent. Däremot har många bolag 70–80 procents belåning och det är framför allt de som står inför större förändringar. Finansieringskostnaderna och priserna måste ned för att de ska få sin affär att gå runt.
Läs även: Söderstadion och Råsunda – så gick det sen: ”En komplex situation”
Ser du köplägen nu?
– Jag vill helst att alla i branschen ska må bra och tror att de flesta investerare är mer försiktiga. Branschen hade mått bättre av fortsatt låga räntor och höga fastighetsvärden. Samtidigt är det kul att det händer nåt. Fastighetsbolagen har gått ner 30–40 procent även på börsen. I dag handlas i stort sett alla bolag med en kraftfull rabatt mot de redovisade fastighetsvärdena. Substansrabatten har stigit till 30–40 procent, det kan bli köpläge för aktieägare så småningom.