Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Svagare konjunktur når Göteborgsregionen

Publicerad: 4 december 2012, 13:56

Business Region Göteborgs senaste konjunkturrapport visar att konjunkturen nu dämpas även i Göteborgsregionen. Rapporten visar också att arbetsmarknaden hittills haft bättre motståndskraft än övriga landet.

Ämnen i artikeln:

Business Region GöteborgGöteborg

Höstens konjunkturbarometer bland företagen i Göteborgsregionen visar att dessa nu betraktar konjunkturläget som svagare än normalt. Konjunkturindex som i våras stod på minus 5 står nu på minus 21, vilket är en större nedgång än väntat. Det är framför allt industrin som har fått det tuffare medan andra delar av ekonomin, som datakonsulter och byggsektorn, går bättre här än i övriga landet.

– Det är framförallt nedgången i Europa som nu sakta börjar märkas i Göteborgsregionen. Men det är viktigt att påpeka att det inte är en lika dramatisk nedgång som vi såg 2009 och att en del statistik fortfarande är relativt positiv för Göteborgsregionen. Det gäller inte minst arbetsmarknaden, säger Henrik Einarsson, chef för analys och statistik på Business Region Göteborg.

Den senaste sysselsättningsstatistiken, som avser kvartal tre, visar att antalet sysselsatta i Göteborgsregionen ökade med tre procent, eller 14 000 personer jämfört med samma kvartal året innan. Det innebär att Göteborgsregionen stått för hälften av alla nya jobb i landet.

Arbetslösheten har ökat marginellt och mindre än i övriga landet. Andelen arbetslösa i Göteborgsregionen uppgår nu till 7,5 procent, jämfört med 8,6 procent för riket.

Antalet varslade i Göteborgsregionen, har varit omkring 450 personer per månad till och med oktober, vilket historiskt sett är en normal nivå. Det har dock aviserats neddragningar som inte syns i statistiken än.

– Vi möts alltså av delvis motstridiga bilder och det är därför svårt att lägga en prognos, men det är rimligt att anta att arbetslösheten kommer att öka något under våren. Vår bedömning är trots allt att Göteborgsregionens relativt starka arbetsmarknad ger oss ett bättre utgångsläge än övriga landet, säger Henrik Einarsson.

Konjunkturbarometern tas fram två gånger per år av Västra Götalandsregionen/SCB. I Göteborgsregionen har 500 företag tillfrågats och svarsfrekvensen är 97 procent.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Business Region Göteborg

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev