Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Svag underliggande inflation i augusti

Publicerad: 14 september 2018, 07:06

Inflationstakten ligger fortsatt över Riksbankens tvåprocentsmål i augusti men landade under såväl Riksbankens som analytikernas förväntningar. Det visar nya siffror från SCB.


Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Samtidigt försvagas det underliggande inflationstrycket för tredje månaden i följd, vilket skapar frågetecken kring den räntehöjning som Riksbanken utlovade i samband med räntebeskedet i förra veckan.

Inflationsmåttet KPIF, som är Riksbankens målvariabel, steg 2,2 procent i augusti och landade därmed över tvåprocentsmålet för fjärde månaden i följd.

Ekonomerna hade väntat sig en tillväxt på 2,3 procent, enligt en enkät från SME Direkt.

Riksbanken har dock fäst stort avseende vid den underliggande inflationen, KPIF exklusive energipriser, eftersom den bedöms ge en mer tillförlitlig bild av inflationstrenden på sikt.

Den siffran sjönk till 1,2 procent i augusti och minskade därmed för tredje månaden i följd. Här låg ekonomernas förväntningar på 1,4 procent medan Riksbanken hade förutspått en tillväxttakt på 1,3 procent.

Den fortsatta försvagningen bör ge Riksbanken en del huvudbry efter att direktionen så sent som förra veckan utlovat en höjning av reporäntan med 25 punkter i december eller februari.

Reporäntan har legat på -0,50 procent sedan i början av 2016. Riksbanken har under lång tid signalerat att räntehöjningar är i vardande men har hela tiden skjutit dessa på framtiden.

Den senaste gången Riksbanken höjde räntan i praktiken var 2011.

Oskar von Bahr

Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.