Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Största uppgången i byggkostnadsindex på 40 år

Publicerad: 16 maj 2022, 07:23

Foto: Getty images

Byggkostnadsindex för flerbostadshus steg 3,4 procent i april jämfört med i mars, och med 12,2 procent jämfört med april 2021. Det visar statistik från SCB på måndagen.


Ämnen i artikeln:

SCBSvepet

Den årliga ökningstakten i april var den högsta sedan 1981.

Entreprenörernas kostnader steg med 3,2 procent i april jämfört med i mars, medan byggherrekostnaderna ökade med 4,2 procent. De båda grupperna utgör 82 procent respektive 18 procent av Byggkostnadsindex.

Störst ökning bland entreprenörernas kostnader stod byggmaterialkostnaderna för med 5,6 procent. Inom byggmaterialgruppen ökade kostnaderna för armeringsstål främst med 21,6 procent. Kostnaderna för järn- och stål inklusive armeringsstål steg med 12,6 procent. Övriga byggmaterialkostnader ökade eller var oförändrade, förutom kostnaderna för vitvaror som sjönk.

Under det senaste året steg entreprenörernas kostnader för gruppen transporter, drivmedel och elkraft steg med 27,4 procent mellan april 2021 och april 2022. Byggmaterialkostnaderna steg samtidigt 24,4 procent.

SCB noterar att årsförändringarna för armeringsstål, järn och stål inklusive armeringsstål och trävaror fortsatt var höga.

”Ökningen har bland annat berott på råvarubrist samt global efterfrågan. Kostnaderna för armeringsstål och järn och stål inklusive armeringsstål steg med 107,2 respektive 62,6 procent mellan april 2021 och april 2022, medan kostnaderna för trävaror ökade med 45,4 procent”, skriver SCB.

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SCBSvepet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.