lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Makroekonomi

Storbankerna tror på 50 punkters höjning i april

Publicerad: 20 februari 2023, 08:02

Foto: Mattias de Frumerie

Efter att kärninflationen överraskat på uppsidan i januari ändrar nu såväl Nordea som Swedbank, SEB och Danske Bank sina prognoser och räknar med en till räntehöjning från Riksbanken med 50 punkter i april.

Ämnen i artikeln:

RiksbankenSwedbankNordeaSEBHandelsbankenInflation

JB


KPIF-inflationen sjönk visserligen tillbaka till 9,3 procent i januari, men kärninflationen, KPIF exklusive energi, fortsatte upp till 8,7 procent. Swedbank konstaterar att detta är hela 0,6 procentenheter högre än Riksbankens två veckor gamla prognos och med tanke på att Riksbanken signalerat låg tolerans för inflationsavvikelser ändrar nu banken sin prognos.

"Mellan nu och aprilmötet kommer ytterligare två KPI-utfall att släppas och vi ser det som troligt att kärninflationen kommer att ligga kvar över Riksbankens prognos fram till dess. Därför ändrar vi vår prognos och räknar med att Riksbanken höjer med 50 punkter i april och ytterligare 25 punkter i juni",. skriver Swedbank i ett marknadsbrev.

Detta skulle ta styrräntan till 3,75 procent. Tidigare räknade Swedbank med en 25-punktershöjning i såväl april som juni.

"Vi ser också sannolikhet för en mellanmöteshöjning i mars, särskilt om kronan också skulle försvagas, skriver Swedbank.

Även Nordea ändrar sin prognos till 50 punkter i april och ytterligare 25 punkter i juni. Förutom den höga kärninflationen i januari lyfter de fram att protokollet från Riksbankens räntemöte i februari understyrker att Riksbanken är databeroende. Dessutom ser de kronan som ytterligare en anledning för Riksbanken att ta i hårdare.

Även SEB räknar nu med en till 50-punktershöjning i april, men de tror att Riksbanken sedan stannar där med en styrränta på 3,50 procent.

Danske Bank ändrar också sin prognos till 50 punkter höjning i april följt av 25 punkter i juni, men där det också skulle kunna bli 50 punkter igen.

Sedan tidigare har Handelsbanken en prognos om att Riksbanken ska höja styrräntan med 50 punkter i april.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev