lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Makroekonomi

Storbanken: Bopriserna ska ned mer

Publicerad: 25 maj 2023, 09:44

Gustav Helgesson, analytiker Nordea.

Foto: Pressfoto

Bostadspriserna i Sverige har oväntat planat ut i år, efter fallet 2022. I en färsk prognos spår dock Nordea en förnyad nedgång när boräntorna fortsätter upp: "Pressen på hushållen och bostadsmarknaden kommer att öka – inte minska".

Ämnen i artikeln:

SvepetNordeabostadspriser

Johan Bahlenberg

johan.bahlenberg@bbm.bonnier.se


Motståndskraften på den svenska bostadsmarknaden har överraskat många. Efter raset på runt 15 procent i fjol har bostadspriserna hittills under årets fyra första månader i stort sett rört sig sidledes, enligt data från Valueguard som Nordea återger. Framför allt drivs det av att priserna på bostadsrätter återhämtat sig något, mest tydligt i Stockholm där bostadsrättspriserna stigit 2 procent från botten.

Men priserna ska ned mer, enligt Nordea, som håller fast vid sin tidigare prognos om en fortsatt nedgång med 6 procent, för ett totalt fall för bostadspriserna på 20 procent från toppen våren 2022.

Läs mer: "Hösten ser besvärlig ut" – Ekonomen om byggraset

"Fundamenta talar för ytterligare nedsida på bostadsmarknaden, trots de senaste månadernas stabilisering", skriver Nordeas analytiker Gustav Helgesson.

Han konstaterar att utbudet av bostäder till salu planat ut på rekordnivåer samtidigt som omsättningen fortsätter falla – och nu är en lägsta på mer än åtta år.

"Detta är ett tydligt tecken på att utbud och efterfrågan ännu inte har nått en ny jämvikt, och ytterligare prisnedgångar behövs sannolikt för att bostadsmarknaden ska anpassa sig till den nya räntemiljön", skriver han.

Till detta kommer att bolåneräntorna fortsatt är på väg upp, där den rörliga räntan väntas stiga från 4 procent i dag till 4,5-5 procent de kommande månaderna, när Riksbanken slår till med en sista räntehöjning i juni.

Läs mer: Proppen ur: Marknaden för hyresfastigheter igång igen

"En kombination av en viss återhämtning i efterfrågan samtidigt som utbudet har planat ut har gett en tillfällig stabilitet i boprisutvecklingen. Blickar vi framåt ser vi fortfarande skäl för ytterligare prisnedgångar. Hushållens köpkraft kommer att fortsätta att urholkas i år på grund av förhöjd inflation och ytterligare ränteuppgångar. Sammanfattningsvis kommer pressen på hushållen och bostadsmarknaden att öka – inte minska – under detta år, skriver Gustav Helgesson.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev