Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Stor risk för sättning på bostadsmarknaden - Handelsbanken

Publicerad: 18 maj 2022, 04:47

Foto: Magnus Fond/jmiks

Konjunkturen ser stark ut här och nu, men högre priser och räntor drabbar hushållen dubbelt nu när Riksbanken fokuserar på inflationsbekämpning. I förlängningen väntar stigande arbetslöshet och i korten ligger även fallande bostadspriser och bostadsinvesteringar, skriver Handelsbanken i sin senaste konjunkturrapport där tillväxtprognosen justeras ner rejält.


Ämnen i artikeln:

HandelsbankenSvepet

– Ännu snabbare räntehöjningar ökar risken för exempelvis ett ras i bostadspriserna och en allvarlig lågkonjunktur”, säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman om Riksbankens penningpolitik.

Efterfrågan på svensk export tyngs av den svagare globala tillväxten. Efterfrågan i Sverige dämpas också av de stigande räntorna, med både svag konsumtion och investeringstillväxt som resultat, skriver banken. Stora risker ligger nu på bostadsmarknaden anser Handelsbanken. 

– För ett hushåll med lån på 3 miljoner betyder det 3300 kronor mer per månad och det räknar vi med tränger undan annan konsumtion”, säger Christina Nyman.

Det bidrar både till avmattad efterfrågan på bostäder och till gradvis fallande bostadspriser från andra halvåret i år. Handelsbanken räknar med det blir en prisnedgång på cirka 10 procent under 2022-23. 

Dessutom förutspås bostadsinvesteringarna minska väsentligt till följd av högre produktionskostnader och osäkrare efterfrågan. Efterfrågan undergrävs ytterligare när den svagare ekonomin bromsar jobbtillväxten och orsakar stigande arbetslöshet, vilket föder tillbaka in i svagare BNP-tillväxt. De svagare tillväxtutsikterna innebär en betydande nedrevidering jämfört med prognosen i mars.

BNP-prognosen för 2022 sänks till 2,4 procent från 3,5. Det innebär en halverad tillväxttakt jämfört med förra årets tillväxt som landade på 4,8 procent.

Redaktionen

redaktionen@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

HandelsbankenSvepet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.