Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Stigande skulder oroar Riksbanken

Publicerad: 24 maj 2017, 07:31

Hushållens lån uppgår till 3 784 miljarder kronor där nästan 80 procent utgörs av bostadslån i bank och bostadsinstitut. Riksbanken varnar för att hushållens höga skuldsättning utgör ett allvarligt hot mot den finansiella och den makroekonomiska stabiliteten.


Ämnen i artikeln:

SCBFinansinspektionenRiksbanken

Senaste siffrorna från SCB och Finansinspektionen visar på en jämn ökning av hushållens lån med  6,8 procent i årstakt under första kvartalet 2017, samma ökningstakt som fjärde kvartalet 2016. Hushållens lån uppgår till  3 784 miljarder kronor där nästan 80 procent utgörs av bostadslån i bank och bostadsinstitut. Riksbanken varnar för att hushållens höga skuldsättning utgör ett allvarligt hot mot den finansiella och den makroekonomiska stabiliteten.

I Riksbankens stabilitetsrapport beskrivs bostadspriserna och hushållens skuldsättning som den främsta risken och man anser att ytterligare åtgärder för att öka hushållens motståndskraft och minska riskerna behöver genomföras. Riksbankens bedömning är att skuldsättningen kommer att stiga även framöver. Bättre balans mellan utbud och efterfrågan på bostadsmarknaden samt skattereformer som minskar hushållens vilja eller förmåga att skuldsätta sig efterfrågas av Riksbanken. Under en pressträff nämnde Riksbankchef Stefan Ingves några alternativ som finns att tillgå som fastighetsskatt, ränteavdrag, bolånetak, ökat amorteringskrav eller skuldkvotstak.
-Det är välkänt hur verktygslådan ser ut, frågan är hur de ska användas, sade Stefan Ingves.

Riksbanken presenterar också siffror för hushåll med bolån där den genomsnittliga skuldkvoten låg på 343 procent i augusti 2016, vilket är en ökning med 5 procentenheter jämfört med 2015. De låga räntorna innebär att utgifterna är relativt låga för närvarande men här ligger också en stor risk.
-Vi har en räntekänslighet i den svenska hushållssektorn som vi aldrig tidigare skådat, sade Stefan Ingves.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.