Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag05.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Makroekonomi

Statliga fonder på frammarsch?

Publicerad: 28 Januari 2013, 14:53

Hans Vrensen, Global head of research, DTZ.

Hans Vrensen, Global head of research på DTZ, tror att fler statliga fonder kan ge sig in i fastighetssektorn under 2013 där de asiatiska fonderna visar framfötterna.


Ämnen i artikeln:

DTZ

Hans Vrensen, Global head of research på DTZ, tror att fler statliga fonder kan ge sig in i fastighetssektorn under 2013 där de asiatiska fonderna visar framfötterna. För svensk del kan en transparent och likvid marknad locka men andra länder ser kanske intressantare ut.

Hans Vrensen som var på besök i Sverige i veckan tror att vi kommer få se fler statliga fonder investera under 2013, inte bara från grannländerna där Norge varit aktiva men även från Asien.
– De har tillväxt i ryggen och har sparat, i vissa fall har de ganska stora pensionsfonder. Jag läste i en artikel att den statliga pensionsfonden i Japan aldrig investerat i kommersiella fastigheter men att man nu funderar på detta. Om man endast investerar en procent är det i alla fall en stor allokering. Poängen är att det är en stor förändring, en typ av frigörelse av den asiatiska investerarbasen. Det har redan startat där Sydkorea varit aktiva och har kommit ganska långt i sin internationalisering. Kina kommer förmodligen också så småningom. Amerikanerna börjar också titta internationellt igen, de är väldigt duktiga när det gäller nödställda tillgångar, säger Hans Vrensen.

På frågan om utländska investerare kommer att titta på Sverige tror han att den svenska stabiliteten fortfarande kan locka i en instabil omvärld men att det internationella kapitalet kanske sneglar på andra möjligheter.
– Jag tror investerare i dag tittar efter en av två saker, tillväxt eller nödställda fastigheter. Tittar jag på Sverige ser jag hyfsad tillväxt men inte på samma sätt som i exempelvis CEE, och där är priserna förmodligen lägre. Vad gäller nödställda fastigheter så ser jag inte det i Sverige, ni är förståndiga och har undvikit många av de misstag andra har gjort. Men i en värld där risk ännu inte är speciellt lockande tittar många efter prime tillgångar vilket gör landet attraktivt. Sverige är förmodligen också den mest likvida marknaden i Europa om man tittar på förhållandet mellan marknadsstorlek och transaktionsvolym, kanske den mest likvida marknaden i världen. Det kan vara ett skäl för investerare att komma till Sverige, en transparent och likvid marknad, säger Hans Vrensen.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

DTZ

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.