Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Stark global konjunktur ger andrum – men klockan tickar 

Publicerad: 7 april 2018, 08:00

Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms handelskammare.

Foto: Stephanie Wiegner.

Jag är övertygad om att flaskhalsar i form av arbetskraftsbrist, bostadsbrist och kontorsbrist måste lösas snabbt, innan den globala tillväxtmiljön vänder tillbaka, skriver Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare.


Ämnen i artikeln:

Andreas Hatzigeorgiou

Krönikan är även publicerad i Fastighetsnytt nummer 2, 2018.

Svensk ekonomi går starkt och Stockholm är nu en av Europas snabbast växande huvudstadsregioner med en utvecklingstakt som inte ligger långt under vad som brukar känneteckna emerging markets.

Enligt den senaste statistiken växer Stockholms ekonomi med närmare sex procent årligen. Hur snabbt växer Kina? Med omkring 6,7 procent. Trots att Stockholm är en välutvecklad och ”mogen” marknad ligger vi alltså hack i häl på Kina. Det kan inte beskrivas som något annat än imponerande.

Stockholms framgångar kan i hög utsträckning förklaras av tre faktorer. Den första  faktorn är det starka klustret av globala huvudkontor. Den andra utgörs av förmågan att främja innovativa startups. Den tredje faktorn handlar om Stockholm som magnet för de globala talangerna.

Nyligen listade Forbes världens 2 000 ledande bolag. Totalt fanns 26 svenska bolag med på listan, varav hela 23 i Stockholmsregionen. Det gör att vi spelar i den absoluta världseliten. Stockholm rankas på delad plats med Osaka, en av Japans främsta handelsplatser med omkring dubbelt så många invånare som Stockholm. I Norden ligger Stockholm på ohotad förstaplats som centrum för globala företags huvudkontor.

Förutom att vara centrum för huvudkontor har Stockholm kommit att bli en fabrik för så kallade enhörningar, det vill säga startups som värderas till en miljard dollar eller mer. Financial Times har till och med kallat Stockholm för ett unicorn factory, ett smickrande epitet som faktiskt stämmer. Stockholm är efter Silicon Valley den plats i världen med flest enhörningar per invånare. Även på denna front leder vi den nordiska ligan. Medan Sverige kan stoltsera med sju enhörningar är Finland hem för tre och Danmark till ett av dessa företag.

En ny internationell ranking över städers förmåga att locka global talang bekräftade Stockholms position som ett talangmecka. I den så kallade Global Talent Competitiveness Index rankas Stockholm på andra plats i världen. Endast Zürich slår oss när det kommer till talangattraktion.

Mot bakgrund av alla de framgångar som Sverige och inte minst Stockholm levererat de senaste åren skulle man kunna tro att himlen är molnfri. Tyvärr är så knappast fallet.

Nordea beslutade nyligen att flytta sitt huvudkontor från Sverige till Finland. Regeringen vill självfallet tona ned betydelsen av flytten eftersom man själv bidragit till flytten. Att vi förlorar huvudkontoret för Skandinaviens största bank är inte bara en prestigeförlust utan riskerar också skada Sveriges konkurrenskraft.

I den senaste konjunkturrapporten för huvudstaden uppdagas fler mörka moln. Även om konjunkturen överlag fortsätter att vara bättre än normalt rapporterar flera branscher om svagare tillväxt och dystrare tider.  IT-sektorn är ett exempel. Branschen har varit en av Stockholmsekonomins viktigaste tillväxtmotorer. Det har bidragit till att dataprogrammerare nu är det vanligaste yrket i huvudstadsregionen. Men nu bromsar IT-branschen och det är allvarligt.

För ett år sedan bestod de främsta hoten mot tillväxten och jobben i ökade omvärldsrisker. Kombinationen av att britterna röstade för Brexit, amerikanerna valde Donald Trump till president trots dennes hot om tullar och murar, samt flera kritiska folkomröstningar i Europa som på allvar kunde hota utvecklingen i Europa, var allt annat än betryggande. Även om vi ännu inte sett de fulla effekterna av till exempel Brexit – och trots viss börsturbulens på sistone – får man lov att konstatera att läget i världsekonomin ser bättre ut än på länge. För första gången på tio år har samtliga EU-länder tillväxt samtidigt.

Nu måste fokus vara att lösa de problem som hämmar utvecklingen på hemmaplan. Jag är övertygad om att flaskhalsar i form av arbetskraftsbrist, bostadsbrist och kontorsbrist måste lösas snabbt, innan den globala tillväxtmiljön vänder tillbaka. Krafttag måste till för att locka och behålla huvudkontor. Möjligheten finns men klockan tickar.

Andreas Hatzigeorgiou
Chefekonom, Stockholms Handelskammare

Ämnen i artikeln:

Andreas Hatzigeorgiou

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.