Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Stark byggkonjunktur i Stockholmsregionen

Publicerad: 12 augusti 2015, 09:35

Stockholms Handelskammare konstaterar i sin nya konjunkturbarometer att näringslivet i Stockholms län fortsätter att utvecklas väl, men sedan förra kvartalet har läget blivit aningen dystrare.


Ämnen i artikeln:

Stockholms Handelskammare

Rapportens huvudpunkter visar att huvudstadsekonomin är starkare än normalt. Men konjunkturen försvagas när företagens tillit minskar och hushållen fortsatt är dystra. Stockholmsföretagen presterar fortsatt bättre än övriga riket men förtroendet faller under andra kvartalet. Undantaget är byggindustrin som uppvisar den starkaste utvecklingen på tre år. Läget bland hushållen är fortsatt nedstämd och förväntningarna på Sveriges ekonomi når sin lägsta nivå sedan finanskrisen.

– Stockholmsekonomin står fortsatt stark men vi ser att riskerna för gråväder har ökat. Läget för näringslivet har försämrats och hushållen är dystra. Det är oroande att förväntningar på Sveriges ekonomi når en nivå som vi inte sett sedan finanskrisen, något som kan förklara varför handeln backar. Särskilt drabbat är sällanvaruköp, såsom möbler och datorer, som faller på bred front, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

– Byggbranschen uppvisar den starkaste utvecklingen på tre år. Det är väldigt positivt eftersom den är sysselsättningsintensiv och en viktig motor för hela ekonomin. En utmaning är dock att många byggföretag redan uppger att det är brist på arbetskraft. Orosmolnen med ihållande pessimism bland länets hushåll, liksom nya oroligheter i den globala ekonomin mot bakgrund av en fortsatt Greklandskris och kraftiga börsfall i Kina, bör få regeringen att tänka noga på vilka reformer man föreslår i sin kommande budget, avslutar Andreas Hatzigeorgiou.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Stockholms Handelskammare

Ämnen i artikeln:

Stockholms Handelskammare

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.