Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Stark BNP-tillväxt hindrar inte nya räntesänkningar

Publicerad: 1 mars 2014, 12:25

Tomas Pousette

Tillväxten i den svenska ekonomin var överraskande stark under slutet av förra året. BNP ökade med hela 1,7 procent från tredje till fjärde kvartalet, vilket bidrog till att BNP-tillväxten för helåret 2013 drogs upp till 1,5 procent. Det var betydligt bättre än de 0,9 procent som Riksbanken räknade med i sin senaste prognos.

Ämnen i artikeln:

Tomas Pousette

Betyder det här att fönstret definitivt stängs för ytterligare sänkningar av reporäntan? Nej, det är inte alls säkert. En stor del av BNP-tillväxten under fjärde kvartalet beror på en lageruppbyggnad inom industri och handel. Det mycket stora bidraget från lagren är tillfälligt och kommer inte att vara av samma storleksordning under de kommande kvartalen.

Det gäller också att inte ta alltför stort intryck av tillväxttakten, utan också se på BNP-nivån och hur mycket lediga resurser det finns. Mäts den kvartalsvisa tillväxten från tredje till fjärde kvartalet på amerikanskt sätt, uppräknat till årstakt, så hamnar den på svindlande 7 procent. Ser man däremot på den genomsnittliga BNP-tillväxten under de senaste fem åren så ligger den på beskedliga 1,4 procent, vilket är under den potentiella tillväxten i svensk ekonomi. Det betyder att det med stor sannolikhet finns gott om lediga resurser, så att ekonomin kan växa ganska snabbt under lång tid utan större inflationstryck.

Inflationstrycket är för närvarande mycket lågt med en underliggande inflationstakt på endast 0,4 procent i januari. Viktiga poster i konsumentprisindex, som hyror, ser ut att bara öka måttligt i år och elpriserna är nedpressade. Inflationstrycket från lönesidan kommer knappast att vara ett problem på ett bra tag. Den överraskande starka BNP-siffran fick ett stort genomslag på kronan som stärktes mot både euro och dollar. Blir förstärkningen av kronan bestående, så dämpas de redan låga prisökningarna på importvaror än mer.

Det är sant att stigande bostadspriser och ökad skuldsättning fortsätter att oroa Riksbanken och att det är en begränsning för nya sänkningar av reporäntan. Det mjuka protokollet från Riksbankens senaste räntemöte visar emellertid att det, som sig bör, är den låga inflationen som nu står i fokus. Den starka BNP-tillväxten under fjärde kvartalet förra året fick fönstret för ytterligare räntesänkningar att glida igen något men helt stängt är det fortfarande inte.

Tomas Pousette
Pousette Ekonomianalys AB

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev