Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Signaler om svagare sysselsättning i tjänstesektorn

Publicerad: 6 september 2012, 10:28

Swedbanks inköpschefsindex för tjänster (PMI – tjänster) föll med 4 indexenheter till 50,8 i augusti från 54,8 i juli. Därmed reducerades uppgången under juli månad.


Förändringar under sommarmånaderna ska dock tolkas med en viss försiktighet, menar man från Swedbank, och ytterligare observationer behövs för att fastställa riktningen i tjänstekonjunkturen.

Samtliga delindex i PMI-tjänster, förutom leverantörernas leveranstider, minskade i augusti. Det största negativa bidraget stod orderingången för, men även index för affärsvolymen sjönk. Trots nedgången befann sig alla delindex, bortsett från sysselsättningen, över 50-strecket, det vill säga inom tillväxtzonen.

Tjänsteföretagens personalbehov mattades av betydligt, och indexet minskade med nära 8 indexenheter till 44,1 i augusti. Även indexet för orderstockarna föll, men trots detta steg indexet för planerad affärsvolym till 56,3 i augusti från 56,1 i juli. Det tyder på att tjänsteföretagen har en fortsatt positiv men försiktig syn på konjunkturutvecklingen.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Swedbank

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.