Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Makroekonomi

Siffran som avgör Riksbankens räntebeslut

Publicerad: 9 December 2013, 15:20

Tomas Pousette

Den överraskande låga inflationen i oktober blev en kalldusch för Riksbanken.


Ämnen i artikeln:

Tomas Pousette

Den överraskande låga inflationen i oktober blev en kalldusch för Riksbanken. Inflationstakten var negativ, -0,1 procent, och den underliggande inflationen, där ränteförändringar räknas bort, var bara 0,6 procent. Det var väntat att inflationen skulle ligga långt under inflationsmålet på 2 procent men att den också skulle ligga långt under Riksbankens färska inflationsprognos var oväntat. På en enda månad hamnade den faktiska inflationen 0,4 procentenheter under Riksbankens prognos, vilket är en mycket stor avvikelse i dessa sammanhang.

Innan Riksbankens nästa räntemöte, den 16 december, kommer ytterligare en månadssiffra för inflationen. Den 12 december publicerar nämligen Statistiska centralbyrån inflationsstatistiken för november. Den siffran kommer att bli helt avgörande för Riksbankens räntebeslut.

Vanligtvis går det inte att vaska fram en enskild siffra ur statistikflödet som har en avgörande betydelse för ett kommande räntebeslut. Det brukar vara enkätdata och kvantitativa data från många olika områden, som produktion, arbetsmarknad och kreditmarknad som är viktiga och får vägas samman. Den här gången är det emellertid annorlunda när inflationen är ur fas med Riksbankens bedömning. Penningpolitiken påverkar visserligen inflationen med en viss fördröjning men alla som följer Riksbanken vet att inflationen i dagsläget väger tungt när räntebesluten fattas.

Hur låg måste inflationen i november vara för att det ska bli en räntesänkning? Den måste vara så pass låg att den stora avvikelsen från Riksbankens prognos i oktober inte kan avfärdas som en ren tillfällighet. Riksbanken har räknat med att inflationen i november ska vara 0,4 procent och den underliggande inflationen 1,1 procent. För att det ska bli en sänkning av reporäntan räcker det nog att inflationen i november fortsätter att ligga lika långt under Riksbankens inflationsprognos som i oktober. En inflationstakt på 0,0 procent och en underliggande inflationstakt på 0,7 procent eller lägre öppnar således för den första sänkningen av reporäntan sedan december i fjol.

Räkna med att Riksbanken och alla andra på finansmarknaden sitter på helspänn när inflationen för november publiceras 09.30 dagen före Lucia. Nästa räntebeslut kommer att hänga på decimalen den dagen.

Tomas Pousette
Pousette Ekonomianalys AB

Ämnen i artikeln:

Tomas Pousette

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.