fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Makroekonomi

SHB sänker konjunkturprognos - fastigheter följer med

Publicerad: 25 januari 2023, 06:21

Handelsbanken spår ett fall för kommersiella fastigheter med 15 procent mot bakgrund av bankens färska makroprognos som förutspår sämre BNP-utveckling och högre styrräntor 2023. Det framgår av ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetHandelsbanken

R

Redaktionen

redaktionen@fastighetsnytt.se


Riksbanken förväntas fortsätta höja styrräntan och tidigast 2024 ökar svenskarnas köpkraft igen när inflationen dämpas, skriver banken i sin konjunkturprognos.

De stigande finansieringskostnaderna pressar priserna på både privata och kommersiella fastigheter. Bostadspriserna har hittills fallit med cirka 14 procent jämfört med toppen för knappt ett år sedan, medan fallet än så länge är betydligt mindre för kommersiella fastighetspriser.

– Vår prognos är att priserna faller med cirka 20 procent för bostäder och 15 procent för kommersiella fastigheter jämfört med toppen ifjol, kommenterar chefsekonom Christina Nyman.

Det är samma prognoser som Handelsbanken hade i sin fastighetsrapport i höstas. De påpekar i prognosen att storleken på fallet för kommersiella fastighetsvärden beror på hur pressade bolag kommer att agera. Banken räknar med att avkastningskraven stiger, men betydligt mindre än marknadsräntor.

Ökade byggkostnader, stigande finansieringskostnader och fallande fastighetsvärden pressar fastighetssektorn. Byggtakten bedöms även dämpas med hänsyn till långsammare befolkningstillväxt framöver.

– Men inbromsningen i byggandet kan förvärras ytterligare om det blir en kraftig åtstramning av finansieringsvillkoren, fortsätter Nyman.

Banken spår att BNP faller 1 procent under 2023, vilket är en sänkning från tidigare minus 0,3. Samtidigt höjer banken prognosen för styrräntan till 4,875 procent från 4,125 procent.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev