Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

SBAB räknar med räntehöjning redan 2023

Publicerad: 25 mars 2021, 14:50

SBAB:s chefekonom Robert Boije tror på högre boräntor framöver

SBAB tror att Riksbanken höjer räntan redan om ett par år, vilket kommer bidra till att trycka upp boräntorna. Det framgår av den statliga bankens rapport Boräntenytt nr 2 2021.


Ämnen i artikeln:

SBABRobert BoijeRiksbankenReporäntan

Riksbankens spås i rapporten höja räntan efter att konjunkturuppgången tagit fart och inflationsförväntningarna skruvats upp.

– Under en längre tid har Riksbanken själva, de större prognosmakarna och även vi trott på en höjning av reporäntan tidigast under våren 2024. Vår bedömning är nu att reporäntan kan komma att höjas med 0,25 procentenheter redan runt halvårsskiftet 2023. Det är betydligt tidigare än vi tidigare trott och kommer – om vi får rätt – leda till att även den rörliga boräntan höjs snabbare än väntat. Fortsatt mycket låga inflationsutfall framöver kan möjligen ändra på detta, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

SBAB justerar även upp prognoserna för boräntorna de kommande åren, framförallt på längre löptider. Räntan på femåriga lån väntas nu stiga till 2,9 procent i januari 2025, jämfört med dagens 1,4 procent. Den tidigare prognosen låg på 2,5 procent. 

Tremånadersräntan väntas stiga till 2,2 procent i början av 2025, upp från dagens 1,5 procent. Här låg den tidigare prognosen på 1,9 procent.

 

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.