måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Makroekonomi

SBAB: Fortsatt låga boräntor framöver

Publicerad: 12 november 2018, 13:24

SBAB spår att boräntorna kommer att ligga kvar på historiskt låga nivåer även efter att Riksbanken höjt reporäntan. Till 2022 spår man en ökning av 3-månadersräntan med drygt 1 procentenhet.

Ämnen i artikeln:

RiksbankenRobert BoijeSBABReporäntan

Trots att både inflationen mätt med Riksbankens målvariabel KPIF och inflationsförväntningarna under en längre tid legat i linje med inflationsmålet väntas Riksbanken avvakta med att höja reporäntan till i februari, enligt SBAB.

– Vår bedömning är att majoriteten i Riksbankens direktion verkligen vill säkerställa att även den underliggande inflationen rensad för volatila energipriser kommer upp något innan reporäntan höjs med 25 punkter, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

SBAB bedömer dock att höjningen av reporäntan kommer att påverka boräntorna, både rörliga och bundna, marginellt och att de kommer ligga kvar på låga nivåer, även om de väntas stiga något.

– Strukturella faktorer som håller tillbaka de globala realräntorna och som också påverkar Sverige talar för fortsatt låga både rörliga och bundna boräntor de närmsta åren ur ett historiskt perspektiv, även om de kommer gå upp. Vår prognos är att 3-månadersräntan går upp med drygt 1 procentenhet till 1 januari 2022 och femåringen med 1,5 procentenheter jämfört med idag, säger Robert Boije.

Skillnaden mellan rörliga och bundna räntor är ovanligt liten just nu.

– Den historiskt lilla skillnaden mellan bundna och rörliga räntor tillsammans med ett litet ytterligare fallutrymme för den rörliga räntan om prognosen om höjda räntor skulle slå fel talar för att kostnaden av att binda räntan nu är relativt liten, säger Robert Boije.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev