Lördag04.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Makroekonomi

SBAB: Få låntagare binder boräntan

Publicerad: 4 November 2014, 15:23

”Dagens rekordlåga boräntor räcker inte uppenbarligen inte för att låntagarna ska välja att ta det säkra före osäkra och binda.”


Ämnen i artikeln:

RiksbankenSBABTor Borg

Andelen bolåntagare som valde den kortaste räntebindningstiden ligger kvar på 71 procent i oktober. Av de som binder sina räntor på längre tid väljer 27 procent de medellånga bindningstiderna på 1-4 år medan endast 2 procent väljer 5 år eller längre. Det visar SBAB:s månadsstatistik över nyutlåningen till privatpersoner.

De senaste månadernas räntenedgång, som ytterligare förstärkts av Riksbankens beslut om nollränta i slutet av oktober, har fått större genomslag på de bundna boräntorna än på den rörliga tremånadersräntan.

– Andelen som väljer att binda bolåneräntan ligger kvar på en lite högre nivå i oktober, jämfört med sommarmånaderna. Frågan är dock om de rekordlåga bundna räntorna inte kan få ännu större genomslag i marknaden framöver nu när Riksbanken gjort sin sista räntesänkning, säger Tor Borg, Chefsekonom SBAB.

Oförändrad genomsnittlig räntebindningstid
Den genomsnittliga bindningstiden, som är ett mått på hur stor ränterisk bolåntagarna utsätter sig för, ligger kvar på drygt 10 månader, uppger SBAB. Samtidigt ligger de bundna räntorna på lägsta nivåerna någonsin.

– Dagens rekordlåga boräntor räcker inte uppenbarligen inte för att låntagarna ska välja att ta det säkra före osäkra och binda. I dagens situation innebär den höga räntekänsligheten att sannolikheten ökar för att lånebindningskrav från myndigheterna blir aktuellt, säger Tor Borg.

Redaktionen

källa: Pressmeddelande SBAB

Ämnen i artikeln:

RiksbankenSBABTor Borg

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.