Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Sannolikheten för sänkt ränta ökar

Publicerad: 9 april 2014, 06:11

Riksbanken väljer att lämna reporäntan oförändrad på 0,75 procent, trots ett närmast obefintligt inflationstryck i ekonomin.


Ämnen i artikeln:

Riksbanken

I ett pressmeddelande skriver banken att konjunkturen stärks tydligt men den låga inflationen kräver en fortsatt expansiv penningpolitik. Räntebanan justeras neråt och sannolikheten för en räntesänkning inom kort är således större än den var vid förra penningpolitiska mötet. Riksbankens direktion bedömer att reporänten förblir oförändrad i cirka ett år.

Den globala ekonomin befinner sig enligt Riksbanken i återhämtningsfas och den återhämtningen kommer att fortsätta trots det osäkra geopolitiska läget. I USA stärks ekonomin successivt och även eurozonen går mot ekonomiskt ljusare tider. I Sverige tyder den oväntat höga tillväxten i slutet av 2013 på att konjunkturuppgången har inletts och riksbanksdirektionen väntar sig att arbetsmarknadsläget kommer att förbättras tydligt under andra halvåret. Samtidigt bedömar man att hushållens skulder som andel av deras inkomster kommer att stiga mer än tidigare prognoser tytt på.

Inflationen bedöms fortsatt vara låg framöver och det blir inte förrän inflationen tar fart som räntan börjar stiga.

Det var en delad riksbanksdirektion som fattade beslutet att inte röra reporäntan. Två av ledamöterna, Karolina Ekholm och Martin Flodén, förordade en sänking av räntan till 0,5 procent.

Nästa räntebesked lämnas 3 juli.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.