Makroekonomi
Samarbete ska ge ungdomar jobb i Botkyrka
Publicerad: 11 mars 2013, 14:42
Susanne Axelsson-Heldring
Botkyrkabyggen och Arbetsförmedlingen gör en gemensam satsning som ska ge 50 unga en öppen dörr in på arbetsmarknaden.
Botkyrkabyggen och Arbetsförmedlingen gör en gemensam satsning som ska ge 50 unga en öppen dörr in på arbetsmarknaden. Ett kriterium är också att hälften ska vara kvinnor.
Botkyrkabyggen och Arbetsförmedlingen startar ”Ung i Botkyrka”, ett arbetsmarknadsprojekt som syftar till att få fler ungdomar intresserade av branschen. Projektet vänder sig till arbetslösa i åldern 18-24 år, boende i Botkyrka, som redan har en utbildning inom bygg- eller fastighetsbranschen eller en önskan att ta sig in i denna. I samarbetet ingår också Byggnads, Fastighetsanställda och Sveriges Byggindustrier.
Målsättningen är att deltagarna ska gå vidare till arbete hos Botkyrkabyggen eller annat branschföretag, eller till studier. Susanne Axelsson-Heldring, HR-chef på Botkyrkabyggen tycker att det finns mycket att göra när det gäller just ungdomsarbetslöshet.
– Här kan fastighetsbranschen spela en stor roll, det här är ett sätt att göra det och jag hoppas att andra kommer att ta efter oss.
Projektet har startat och i nästa vecka sker ett urval där 50 ungdomar fördelade på två grupper kommer att få arbetsmarknadsutbildning och praktikplats hos Botkyrkabyggen. Vid rekrytering av deltagare kommer stor vikt att läggas vid en jämn könsfördelning och ett av kriterierna är att hälften ska vara kvinnor. Man hade förra veckan en informationsträff för 40 unga tjejer som bjudits in av arbetsförmedlingen där man informerade om projektet och gavs möjlighet att söka.
– Fastighetsbranschen är traditionellt sett en manlig bransch och det finns ett behov av att öka andelen kvinnor. På Botkyrkabyggen har vi satt tydliga mål när det gäller jämställda yrkesgrupper, tidigare hade vi till exempel inga kvinnliga reparatörer men i dag har vi 25 procent kvinnor inom den yrkeskategorin, säger Susanne Axelsson-Heldring.
Det funkar åt andra hållet också då Botkyrkabyggen endast hade kvinnliga kundvärdar där man också satt mål och har i dag 35 procent män.
– Det tillför väldigt mycket att ha blandade grupper, både kulturellt och affärsmässigt. I förlängningen ses vi också som en attraktiv arbetsgivare, säger Susanne Axelsson-Heldring.
Mattias Fröjd