Tisdag07.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Makroekonomi

Riskviktsgolv på 15 procent för svenska bolån

Publicerad: 26 November 2012, 14:33

För att bankerna ytterligare ska stärka sin motståndskraft klargör Finansinspektionen (FI) sin syn på hur mycket kapital bankerna bör ha för sin bostadsutlåning. FI avser att införa ett riskviktsgolv på 15 procent för svenska bolån.


Ämnen i artikeln:

Finansinspektionen

FI anser att Svenska banker till stor del redan anpassat sig till kommande krav om högre kapitaltäckning, bättre tillgång till likvida medel och höjda riskvikter på bolån. Sett isolerat medför kraven enligt FI:s beräkningar något högre kostnader för bankerna, vilket i sin tur påverkar räntan till icke-finansiella företag och hushåll. Samtidigt leder de högre kraven till att svenska banker ses som stabila och motståndskraftiga, vilket ger billigare finansiering och delvis motverkar effekten av högre kostnader. Sammantaget innebär de kommande kraven ett stabilare finansiellt system, som i sin tur ger positiva effekter på samhällsekonomin, menar FI.

Svenska banker är exponerade mot risker i svenska bolån. För att återspegla riskerna i bankernas bostadsutlåning anser FI att de måste hålla mer kapital för sin bostadsutlåning, än vad som följer av de riskvikter som beräknats med interna modeller. FI avser därför att införa ett riskviktsgolv på 15 procent för svenska bolån. Golvet införs som en del av FI:s samlade kapitalbedömning av företagen inom den så kallade pelare 2.

I en promemoria skriver FI att” När Basel 2-överenskommelsen trädde i kraft i Sverige 2007 fick de största svenska bolångivarna FI:s tillstånd att använda interna modeller för att beräkna riskvikterna för sina kreditexponeringar. Resultatet av modellernas införande blev att riskvikterna för svenska bolån sjönk kraftigt och flera av de största aktörerna har idag genomsnittliga riskvikter ned mot 5 procent för dessa exponeringar”.

FI bedömer att Åtgärden låser in ytterligare totalt 20 miljarder kronor i kärnprimärkapital i banksystemet.

Läs mer här

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande FI

Ämnen i artikeln:

Finansinspektionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.