fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Makroekonomi

Riskerna ökar på finansmarknaderna- FI

Publicerad: 30 maj 2023, 06:12

Foto: Marko Säävälä/TT

Höga räntor och lägre risktagande för med sig en ekonomisk miljö där sårbarheter i det finansiella systemet snabbt kan blottas.

Ämnen i artikeln:

SvepetFinansinspektionen

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se


Det skriver Finansinspektionen, FI, i sin stabilitetsrapport på tisdagen, enligt ett pressmeddelande.

Inte minst pressas fastighetsbolag och hushåll av högre räntor, men svenska banker är välkapitaliserade och bör kunna stötta sina kunder. På sikt kan de anpassningar som nu sker innebära att sårbarheterna minskar.

FI noterar att en lång period av låg inflation och låga räntor har inneburit ett högt risktagande. Det har bland annat synts i snabbt stigande skulder, höga priser på bostäder och kommersiella fastigheter och högt risktagande på finansiella marknader.

När miljön nu i stället karakteriseras av hög inflation och stigande räntor pressas såväl hushåll som företag till att göra anpassningar. Omsvängningen innebär att sårbarheter snabbt kan uppenbaras, vilket också skett på den amerikanska bankmarknaden under våren, skriver FI.

"Det finns en förhöjd risk för att det ska bli stökigt på finansmarknaden. Vi har ännu inte sett de fulla effekterna av den räntehöjning som skett globalt. Vår bedömning är att det finns god motståndskraft i det svenska finansiella systemet med välkapitaliserade banker. Men vi behöver följa utvecklingen och vara på tårna", säger generaldirektör Daniel Barr.

FI har i flera år särskilt varnat för riskuppbyggnaden i den kommersiella fastighetssektorn. Där har belåningen ökat snabbt de senaste åren till följd av låga räntor. Flera högt belånade fastighetsföretag behöver nu minska sin skuldsättning i ett pressat läge.

I dag har bankerna stora exponeringar mot fastighetssektorn men FI bedömer att de kan hantera de utmaningar som kan uppstå, bland annat till följd av de kapitalkrav som FI lagt på bankerna.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev