Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

“Rimligt beslut av Riksbanken”

Publicerad: 3 september 2015, 12:26

Riksbanksdirektionens beslut att inte röra reporäntan eller utöka sina kvantitativa lättnader måste nog ses som relativt väntat och rimligt. Eller ja, väntat av vissa, oväntat av andra, bland dem det kollektiv som kallas räntemarknaden.


Ämnen i artikeln:

ReporäntanRiksbankenStefan Ingves

Riksbanksdirektionens beslut att inte röra reporäntan eller utöka sina kvantitativa lättnader måste nog ses som relativt väntat och rimligt. Eller ja, väntat av vissa, oväntat av andra, bland dem det kollektiv som kallas räntemarknaden. Tremånaders Stiborräntan steg med 8,65 procent till följd av beslutet och som Fastighetsnytt kunde rapportera nyligen är det uppenbart att marknaden hade förberett sig på att Riksbanken skulle reagera på Kinafrossan genom att sänka räntan.

Syftet skulle vara att motverka en stärkning av kronan men då kronan inte har stärkt så förtvivlat mycket att Stefan Ingves och hans glada gäng av riksbankschefer behöver oroa sig för att det skulle sätta käppar i hjulet för den svenska ekonomins färd mot inflationsmålet så fanns det ingen anledning att sänka räntan.

Det i sin tur torde anses vara goda nyheter. Riksbanken anser sig kunna skönja inflationsmålet vid horisonten och det är sannerligen goda nyheter. Ett av de scenarion som har utmålats i samband med det så kallade deflationshotet är att Sverige står inför ett Japanscenario med långvarig inflation vid nollstrecket och avvaktande ekonomisk aktivitet. När Stefan Ingves på torsdagen och på Riksbankens chattade om räntebeslutet passade Fastighetsnytt på att fråga honom hur stor han bedömde risken för ett Japanscenario svarade han:

”Vi ser inte en sådan risk idag. Vår bedömning är att inflationen kommer att vara ungefär 2 procent under loppet av 2016.”

Det är glädjande men huruvida det är en hägring Riksbanken ser eller ej får framtiden utvisa.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.