måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Makroekonomi

Riksbankens protokoll: Inflationen är för hög – osäkert om nedgång

Publicerad: 20 februari 2023, 09:05

Foto: Tim Aro/TT

Inflationen är alldeles för hög, och det är osäkert om den kommer falla tillräckligt snabbt framöver. Det noterades vid Riksbankens penningpolitiska möte den 8 februari, enligt en sammanfattning av protokollet i ett pressmeddelande. Då höjdes styrräntan med 50 punkter till 3,00 procent.

Ämnen i artikeln:

SvepetRiksbanken

ND


Den svenska inflationen var långt över målet i december och ledamöterna betonade särskilt att den underliggande inflationen fortsatt att stiga och att det ännu inte syns någon tydlig vändning.

"Mycket talar för att inflationen ska falla tillbaka i år men osäkerheten är stor och ledamöterna diskuterade om den kommer att falla tillräckligt snabbt och djupt", står det i protokollet.

Man lyfte även kronans trendmässiga försvagning och att den svaga kronan gör det svårare för Riksbanken att föra tillbaka inflationen mot målet.

Ledamöterna underströk Riksbankens uppdrag att upprätthålla en varaktigt låg och stabil inflation. Genom att strama åt penningpolitiken mer nu minskar risken för att inflationen biter sig fast och skapar mer allvarliga problem för realekonomin.

Läs även: Underliggande inflation fortsätter upp – livsmedelspriser upp 20 procent

Ett starkt förtroende för inflationsmålet hos ekonomins aktörer är alltså centralt för en god ekonomisk utveckling. Ledamöterna noterade att de långsiktiga inflationsförväntningarna fortfarande är stabila nära 2 procent och att signalerna från den pågående avtalsrörelsen är att inflationsmålet är utgångspunkten i de pågående avtalsförhandlingarna.

Mot bakgrund av den höga och stigande inflationen var ledamöterna eniga om att penningpolitiken behöver stramas åt ytterligare för att inflationen ska sjunka tillbaka till målet inom rimlig tid.

Alla ledamöter stod bakom beslutet att höja styrräntan med 0,5 procentenheter, att minska värdepappersinnehavet snabbare genom försäljning av statsobligationer och att erbjuda större volymer av riksbankscertifikat.

Alla ledamöter stod också bakom prognosen för räntan som innebär att styrräntan sannolikt kommer att höjas ytterligare under våren.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev