Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag01.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Makroekonomi

Riksbankens prognos gynnsam för fastighetsmarknaden

Publicerad: 24 Oktober 2013, 12:21

Tomas Pousette

Riksbankens prognos i den senaste penningpolitiska rapporten var gynnsam från fastighetsmarknadens synpunkt. Finansieringskostnaden väntas bara öka långsamt och utsikterna för en svensk konjunkturuppgång bedöms som goda.


Ämnen i artikeln:

Thomas Pousette

Riksbanken räknar med en viss, om än liten, sannolikhet för en sänkning av reporäntan under de tre första kvartalen nästa år. Samtidigt har takten för de förväntade räntehöjningarna under fjärde kvartalet 2014 och första halvåret 2015 skruvats ner något. Reporäntan väntas närma sig 3 procent i slutet av 2016, en nivå som inte direkt är skräckinjagande. De långa räntorna förutses fortsätta uppåt men utan större dramatik.

Sysselsättningen väntas öka med ungefär 1 procent per år under perioden 2014-2016. Det motsvarar cirka 150 000 fler sysselsatta, vilket ger ett bra stöd till efterfrågan på lokaler. Handeln kommer att gynnas av att hushållens konsumtion ökar med drygt 3 procent i volym både 2014 och 2015.

I Riksbankens prognos är kostnadssidan också under kontroll. Den internationella och svenska inflationen väntas vara låg, kronan förutses stärkas lite grann och oljepriset falla till under 100 dollar per fat 2015. Lönerna i den svenska ekonomin bedöms öka måttligt med cirka 3 procent per år.

Riskerna i Riksbankens senaste prognos ligger framför allt i omvärlden. När den amerikanska centralbanken börjar dra ner på stödköpen av obligationer kommer långräntorna att stiga både i USA och i andra länder. Detta kan skapa bekymmer för länder med statsfinansiella problem och påverka återhämtningen i euroområdet negativt, vilket då även skulle slå mot den svenska ekonomin.

Å andra sidan ser Riksbanken också en möjlighet att den internationella konjunkturen kan bli starkare än väntat. Konjunkturindikatorer i flera länder har förbättrats och sprider sig optimismen ljusnar utsikterna även för svensk export.

Kan det gå så här bra? Det verkar sannolikt att förutsättningarna kommer att vara goda för några starka år på fastighetsmarknaden. Däremot finns det givetvis andra allvarliga problem. Även om Riksbankens prognos infrias så kommer arbetslösheten att vara hög under lång tid.

Thomas Pousette
Pousette Ekonomianalys AB

Ämnen i artikeln:

Thomas Pousette

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.