Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

“Riksbankens beräkningar är bristfälliga”

Publicerad: 28 september 2015, 14:00

Riksbankens uppdrag bör förtydligas och avgränsas till penningpolitiska frågor, tycker Ilija Batljan, Rikshem, och Lennart Weiss, Veidekke, med anledning av åtgärdsprogrammet mot hushållens skuldsättning. Det kommer enligt duon sannolikt att utlösa en ”djup fastighetskris”.


Ämnen i artikeln:

Ilija BatljanLennart WeissRiksbankenRikshemVeidekke

Åsikterna presenteras i samband med en rapport som bolagen tagit fram tillsammans med analysföretaget Evidens.

”Trots att hushållens amorteringsbenägenhet ökat kraftigt de senaste åren, 8 av 10 hushåll amorterar idag, har Riksbanken lyckats etablera en bild av motsatt innebörd. Vidare är det uppenbart att Riksbanken idag driver något som kan liknas vid en kampanj i frågor som rimligtvis ligger på Riksdagens bort”, skriver Batljan och Weiss på DN Debatt.

De anser att detta ger grund för att granska Riksbankens mandat.

Duon anser att Riksbankens åtgärdsprogram kommer att utlösa en djup fastighetskris med stora förluster för hushållen. Bostadsbyggandet kommer att falla och svaga grupper få ännu svårare att etablera sig på bostadsmarknaden, anser de. De spår att detta kommer att tvinga politikerna mot så kallad social housing.

I analysen dras slutsatsen att Riksbankens beräkningar av skuldkvoten är bristfällig.

”Att svenska hushåll med höga skatter har lägre redovisade disponibla inkomster än europeiska är självklart, men innebär ju samtidigt att svenska hushåll inte behöver göra reservationer för till exempel barnomsorg och föräldraledighet, som hushåll i andra länder måste betala ur egen plånbok. Sådana jämförande beräkningar saknas idag”, skriver de på DN Debatt.

Duon föreslår tre saker som bör göras:

- Riksdagen bör omgående initiera en bred, oberoende analys av hela frågan om hushållens skulder
- Regeringen och riksbanksfullmäktige bör förtydliga Riksbankens uppdrag och tydligt avgränsa det till penningpolitiska frågor
- Regeringen och riksdagen bör avstå från alla åtgärder som syftar till att begränsa hushållens möjligheter att finansiera sina bostadsköp innan alla fakta finns på bordet

Här kan du läsa hela rapporten.

Redaktionen

Källa: DN Debatt och rapporten “Den bedrägliga skuldkvoten”

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.