tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Makroekonomi

Riksbanken vill ha tillbaka amorteringskravet

Publicerad: 26 maj 2021, 13:07

Riskerna på bostadsmarknaden gör det angeläget att Finansinspektionen slopar det tillfälliga undantaget för amorteringskravet. Det skriver Riksbanken i sin senaste stabilitetsrapport.

Ämnen i artikeln:

RiksbankenCoronaviruset

Oskar von Bahr

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se


Finansinspektionen meddelade för drygt ett år sedan att bankerna kan ge kunder undantag från amorteringskravet till följd av pandemin. Det senaste budet är dock att undantaget löper ut i slutet av augusti.

Läs även: Starka branschreaktioner på att amorteringsfriheten slopas

”Riskerna med hushållens höga skuldsättning och den snabba prisuppgången på bostadsmarknaden gör det angeläget att Finansinspektionen (FI) låter det tillfälliga undantaget från amorteringskraven löpa ut i augusti så som planerat”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande. 

Riksbanken anser att omfattande stödåtgärder gjort att det finansiella systemet klarat sig relativt väl genom pandemin. Kreditförsörjningen har upprätthållits och viktiga finansieringsmarknader fungerar nu tillfredsställande. 

”Men riskerna för den finansiella stabiliteten är fortsatt förhöjda. Det är viktigt att den samlade ekonomiska politiken fortsatt stödjer den ekonomiska återhämtningen, samtidigt som den tar hänsyn till sårbarheter på längre sikt”, skriver Riksbanken.

Risker i fastighetssektorn

Vidare pekar centralbanken på riskerna kopplade till den svenska fastighetssektorn, något som både Riksbanken och Finansinspektionen framhållit tidigare. 

”Bankerna är också kraftigt exponerade mot kommersiella fastighetsföretag, en exponering som dessutom ökar, vilket innebär att problem i fastighetssektorn kan få stora konsekvenser för den finansiella stabiliteten.”

Läs även: Analytiker: Mindre stadskärnor kämpar för sin överlevnad

Om marknadsräntorna stiger snabbt så skulle det enligt Riksbanken kunna slå både mot hushållen och fastighetsföretagen.

”Detta skulle dels kunna leda till fallande priser på bostäder och kommersiella fastigheter, dels till en minskning i hushållens konsumtion, vilket i sin tur skulle kunna få stora makrofinansiella konsekvenser. I ett sådant scenario skulle bankerna kunna drabbas av betydande kreditförluster och få svårt att upprätthålla kreditförsörjningen utan ytterligare stödåtgärder.”

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev