Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Riksbanken väntas skjuta på första höjningen till fjärde kvartalet

Publicerad: 25 april 2018, 09:14

Stefan Ingves Bild: Riksbanken

Riksbanken kommer lämna räntan oförändrad och väntas samtidigt skjuta fram prognosen för den första räntehöjningen från det tredje till det fjärde kvartalet i år då inflationen inte vill ta fart. Den bedömningen gör experter som Fastighetsnytt talat med inför torsdagens räntebesked.


Visserligen var bankens viktigaste inflationsmått KPIF (KPI med fast ränta) i linje med målet 2 procent i mars men KPI exklusive energi blev bara 1,5 procent mot Riksbankens förväntan om 1,8 procent.

– Tittar man på de underliggande inflationstrenderna så är inflationen måttlig men inte tillräckligt hög för att en räntehöjning ska vara på tal i närtid, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

Enligt en färsk investerarenkät som SEB genomfört måste inflationen exklusive energi vara minst 1,7 procent för att Riksbanken ska kunna höja räntan. Sammantaget gör det att marknaden i nuläget räknar med att Riksbanken kommer senarelägga den första höjningen på sju år till det fjärde kvartalet i år.

– En del på marknaden tror ju att Riksbanken kanske skjuter på banan ända in i 2019. Men vi tror ändå att man gärna alltjämt vill signalera att man är beredd att höja räntan i år, men lite senare än man trodde i februari, säger Knut Hallberg senior ekonom på Swedbank.

På tisdagen stack dock Nordea ut hakan på tisdagen och sade att man gör bedömningen att Riksbanken inte kommer höja räntan från rekordlåga -0,5 procent förrän i slutet av 2019.

– Tittar man längre fram så tror vi att Riksbanken fortsätter med den här processen att justera ner räntebanan även i kommande rapporter, säger Torbjörn Isaksson.

För ett par veckor sedan sade riksbanksledamoten Martin Flodén till Svenska Dagbladet att det inte är självklart att man kommer hinna börja höja räntan innan nästa lågkonjunktur. Ett uttalande som beskrevs som nästintill chockerande av SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist i bankens makropodd. Det skulle i så fall innebära att vi går in i en lågkonjunktur med en minusränta.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.