fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Makroekonomi

Riksbanken tidigarelägger en första höjning - men bara marginellt

Publicerad: 10 februari 2022, 09:19

Riksbankens besked var försiktigare än väntat.

Riksbanken behåller som väntat reporäntan på noll procent, och lägger in en höjning av räntan till andra halvåret 2024. Innehav av värdepapper lämnas oförändrat.

Ämnen i artikeln:

Riksbanken

TO

ND


Riksbankens direktion var mer försiktig än vad Swedbanks analytiker Knut Hallberg hade förväntat sig. De lägger in en höjning av räntan under andra halvåret 2024 och väljer att fortsätta köpa obligationer om 37 miljarder kronor andra kvartalet i år i syfte att hålla den totala portföljen av obligationer oförändrad. 

Riksbankens räntebana som visar bankens prognos höjs marginellt med en första räntehöjning tidigt hösten 2024 i stället för sen höst samma år. Beslutet om att börja banta obligationsportföljen tidigast 2023 ligger dock fast.

Swedbanks makroanalytiker Knut Hallberg sade tidigare i veckan till Fastighetsnytt att han förväntade sig att Riksbankens prognos skulle hamna på en höjning av räntan i början eller mitten av 2024, men den verkliga höjningen av räntan skulle komma tidigare än så. 

Läs även: Analytiker inför Riksbankens beslut: ”Räntehöjningen kommer tidigare” 

Riksbanken skriver att ”samtidigt är svängningarna i inflationen ovanligt stora och osäkerheten kring inflationsutsikterna har ökat. Penningpolitiken behöver löpande anpassas till förändringar i konjunktur- och inflationsutsikterna”, en indikation på att om lönestatistik, konsumentpriser eller andra inflationsindikatorer förändras så kommer Riksbanken att agera. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev