måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Makroekonomi

Riksbanken spår nollränta till 2024

Publicerad: 21 september 2021, 08:08

Riksbanken meddelar på tisdagen att man behåller nollräntan och att den förväntas ligga kvar på den nivån de kommande tre åren.

Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Oskar von Bahr

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se


Riksbanken räknar visserligen med att inflationen kommer röra sig upp över 2 procent det kommande året, men ökningen hänförs till temporära faktorer. För att varaktigt upprätthålla inflationen krävs därför en fortsatt expansiv finanspolitik. Riksbankens räntebana, som sträcker sig till det tredje kvartalet 2024, visar därför på en nollränta under hela perioden.

Stigande global efterfrågan och transportproblem har lett till att konsumentpriserna ökat i snabb takt på flera håll. Men prisuppgångarna bedöms till stor del vara tillfälliga. När tillväxten går in i en lugnare fas väntas flaskhalsarna lösas upp och inflationen dämpas, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Läs även: Inför räntebeskedet: Nya faktorer kan tvinga Riksbanken till höjning tidigare än väntat 

För svensk del har kraftigt stigande elpriser bidragit till att trycka upp inflationen men den underliggande inflationen (KPIF) är lägre. Enligt Riksbanken väntas det dröja ytterligare ett par år innan den varaktigt ligger över 2 procent.

Vidare uppges att Riksbanken kommer fortsätta köpa värdepapper under 2021 och att innehavet kommer vara mer eller mindre oförändrat under 2022. Det är i linje med vad som tidigare angivits.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev