Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Riksbanken ser ingen poäng med räntesänkning

Publicerad: 28 april 2020, 12:32

Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

Riksbanken lämnar räntan oförändrad på noll procent på tisdagen eftersom en sänkning ändå inte skulle ha någon större effekt så här i coronatider.


Ämnen i artikeln:

Riksbanken

”Det bedöms inte vara motiverat att just nu att försöka öka efterfrågan genom att sänka räntan när nedgången i ekonomin beror på införda restriktioner och människors oro för sjukdomsspridning”, står det i dagens räntebesked.

Riksbanken utesluter dock inte att räntan kan komma att sänkas i ett senare skede för att stimulera efterfrågan i en återhämtningsfas. 

Räknar med andra former av stöd framöver

Den framtida ekonomiska utvecklingen är mycket svår att bedöma, men Riksbanken räknar med att det kommer krävas penningpolitiska stimulanser under lång tid framöver i form av låga räntor och ytterligare understöd i form av en stor mängd likviditet.

I mars beslutade Riksbanken att stödja köpa stads- och bostadsobligationer för upp till 300 miljarder kronor. Direktionen beslutade vid veckans penningpolitiska möte att fortsätta obligationsköpen till och med september 2020.

 

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.