Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Makroekonomi

Riksbanken sänker räntan

Publicerad: 17 December 2013, 08:00

Foto: Riksbanken

Riksbankens direktion har valt att sänka reporäntan med 25 baspunkter till 0,75 procent. I ett pressmeddelande skriver man att även om konjunkturen har utvecklats enligt Riksbankens prognos så har inflationen blivit oväntat låg och att inflationstrycket bedöms bli lägre än man bedömt vid senaste räntebeslutet som ägde rum i oktober.


Ämnen i artikeln:

ReporäntanRiksbanken

”För att bidra till att inflationen stiger mot 2 procent har Riksbankens direktion därför beslutat att sänka reporäntan med 0,25 procentenheter till ,075 procent och att justera ner reporäntebanan för hela prognosperioden,” skriver Riksbanken i pressmeddelandet.

Man väntar sig att räntan börjar höjas igen i början av 2015 och då i en långsam takt. Riskerna med hushållens skuldsättning som Riksbanken tidigare har använt för att motivera att man inte sänkt räntan kvarstår men enligt banken motiverar den låga inflationen en räntesänkning.

Riksbanken bedömer att tillväxten i Sverige kommer att ta fart under nästa år men att inflationen fortsatt blir låg och att inflationsmålet om 2 procent nås under 2015.

Kommentar Tomas Pousette, Pousette Ekonomianalys AB:

Med tanke på den låga inflationen var räntesänkningen nödvändig för att inflationsmålet på 2 procent ska vara trovärdigt. Det blir nu lite bättre fart i ekonomi, kanske främst på exporten genom en svagare krona. Sänkningen av reporäntan och räntebanan bidrog också till att riksbanksdirektionen för första gången på mycket länge var enig.

Kommentar Sverrir Thór, Fastighetsnytt:

Riksbankens beslut att sänka räntan var föga oväntat och helt riktigt. Det finns i princip inget inflationstryck i ekonomin och bankens trovärdighet var i farozonen. Inflationsmålet är vad bankens penningpolitik ska sträva mot och det är inte enbart viktigt att se till att inflationen inte överstiger 2 procent i längre perioder, den ska inte heller få understiga 2 procent i längre perioder. Samtidigt är bankens rädsla för hushållens skuldsättning befogad men frågan är ändå om denna sänkning inte kommer lite för sent.

Vi borde i alla fall vara försiktiga med att jubla och tro att nu kommer alla problem att lösas, exempelvis arbetslösheten. Dessa problem kräver helt andra lösningar.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

ReporäntanRiksbanken

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.