Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Riksbanken sänker räntan till -0,35 procent

Publicerad: 2 juli 2015, 05:34

Riksbankens huvudentré

Reporäntan sänks med ytterligare 0,10 procentenheter till -0,35 procent. Det meddelade Riksbanken på torsdagsmorgonen. “Uppenbarligen passar Riksbanken på att utnyttja läget för att överraska marknaden”, säger Tomas Ernhagen, chefsekonom på Fastighetsägarna.


Ämnen i artikeln:

ReporäntanRiksbanken

Reporäntan sänks med ytterligare 0,10 procentenheter till -0,35 procent. Det meddelade Riksbanken på torsdagsmorgonen. Samtidigt meddelar man att köpen av statsobligationer utökas med ytterligare 45 miljarder från september till årets slut.

– Uppenbarligen passar Riksbanken på att utnyttja läget för att överraska marknaden. Det kan kanske ge lite extra effekt. Det märktes direkt på kronan som försvagades. Att få ned kronans värde är centralt för att få upp inflationen, säger Tomas Ernhagen, chefsekonom på Fastighetsägarna.

Riksbanken gör analysen att inflationen stiger och att konjunkturen i Sverige fortsätter att stärkas. Men osäkerheten i omvärlden har ökat och konsekvenserna av situationen i Grekland är svårbedömda. Sedan räntebeslutet i april har kronan dessutom blivit starkare än Riksbankens prognons, skriver Riksbanken på sin hemsida. Med dagens räntebesked vill man ge en tydlig signal om att man vill nå inflationsmålet på två procent.

Tomas Ernhagen

Tomas Ernhagen.

– Det är ett bra besked med tanke på den obefintliga inflationen, samtidigt som det känns lite obehagligt. Det är ju en effekt av något som är osunt naturligtvis, att någon inte står rätt till, säger Tomas Ernhagen.

Hårda löneförhandlingar
Riksbanken vill på en presskonferens inte svara på om en av anledningarna till dagens beslut är de hårda löneförhandlingarna på arbetsmarknaden, där parterna inte vill höja lönerna eftersom man är osäker på om Riksbanken kommer att nå inflationsmålen. Det tror dock Tomas Ernhagen.

– För låga löneökningar kan i sin tur pressa ned inflationsförväntningarna ytterligare och göra det ännu svårare att få upp inflationen. Det vill Riksbanken absolut undvika, säger Tomas Ernhagen.

På presskonferensen på torsdagsförmiddagen meddelande Stefan Ingves, Riksbankschef, att de tror att Sverige kommer att ligga nära inflationsmålet på två procent vid årsskiftet.

Stefan Ingves, Riksbankschef. Foto: Petter Karlberg/KARLBERG media AB.

Stefan Ingves, Riksbankschef. Foto: Petter Karlberg.

– Och vi tror på höjda löner med tre procent de närmsta åren, sa han.

Andra får hantera hushållens skulder
En annan hårdknäckt nöt under våren har varit hushållens växande skulder. Det slopade amorteringskravet visade på osäkerheten kring vem som ska fatta beslut för att hantera dem.

Stefan Ingves säger att dagens penningpolitiska beslut innebär att det är andra som har verktygen för att hantera hushållens skulder

– Och vi antar att de kommer att använda dem så att vi får ordning på svensk ekonomi, säger Stefan Ingves.

Tomas Ernhagen gör samma analys.

– En effekt är att pressen på Riksdag, Regering och Finansinspektionen ökar för att de ska klämma till med andra åtgärder för att hålla ned hushållens skulder, säger han.

Vad gäller de höga bostadspriserna tror han inte att beskedet i sig kommer att ha någon större påverkan, eftersom man redan hade en förväntan att räntan skulle sänkas ytterligare under året.

– Men visst ger beskedet stöd åt bostadsmarknaden, säger han.

Oväntat beslut
Dagens räntebesked har mottagits med förvåning. Visserligen har de flesta experter antagit att det ska komma ytterligare en sänkning, då det enligt Ernhagen krävs för att Riksbanken ska klara inflationsmålet. Men att sänkningen skulle komma redan nu förvånar.

– Det var lite oväntat att den sänktes just nu. Det finns fortfarande en förväntan om att de kommer att sänka ytterligare, kanske till -0.5. Det finns i teorin ingen gräns för hur mycket den kan sänkas, men att vi skulle landa i minusräntor fanns inte med i de vildaste drömmarna för några år sedan, säger Tomas Ernhagen.

Beslutet om reporäntan kommer att tillämpas från och med den 8 juli.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

ReporäntanRiksbanken

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.