torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Makroekonomi

Riksbanken sänker räntan

Publicerad: 11 februari 2016, 07:49

Riksbanken meddelar i sitt första räntebeslut för året att räntan sänks till -0,5 procent.

Ämnen i artikeln:

Martin FlodénRiksbankenTomas Pousette

Konjunkturen fortsätter att stärkas men inflationen bedöms bli lägre under 2016 jämfört med i tidigare prognos, uppger Riksbanken i sitt räntebeslut och menar att perioden med låg inflation därmed blir längre . Riksbanken väljer därför att sänka reporäntan med 0,15 procentenheter med syftet att stödja inflationen så att den stiger och stabiliseras runt 2 procent 2017.

Riksbanken uppger även att köpen av statsobligationer fortsätter under första halvåret enligt den plan som beslutades i oktober.

Ingves

Stefan Ingves under Riksbankens presskonferens. Foto: Sverrir Thór.

Vice riksbankscheferna Martin Flodén och Henry Ohlsson reserverade sig mot beslutet att sänka reporäntan och förespråkade istället en oförändrad reporänta.

-Riksbanken överraskade med att sänka reporäntan till -0,50 procent. Direktionen var dock inte enig i beslutet, utan två ledamöter ville hålla reporäntan oförändrad . Riksbankschefen är nu bland duvorna i direktionen från att tidigare ha varit en utpräglad hök. Det är en rejäl omsvängning men så har också inflationsutsikterna förändrats kraftigt, säger Tomas Pousette, Pousette Ekonomianalys AB, till Fastighetsnytt.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev