Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Riksbanken rör inte styrräntan

Publicerad: 3 juli 2013, 05:51

Foto: Riksbanken

Riksbankens direktion bedömer att den svenska ekonomin är på väg mot en återhämtning samtidigt som man väntar sig att inflationen förblir låg under en tid framöver. Därför valt att inte ändra bankens styrränta (reporäntan).


Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Motiveringen är att genom att hålla räntan på 1 procent, istället för att höja den, ger Riksbanken draghjälp åt ekonomin och samtidigt som man hjälper inflationen mot inflationsmålet på 2 procent. Riksbanksdirektionen väntar sig fortfarande att en långsam räntehöjning kan inledas under andra halvåret 2014.

I ett pressmeddelande skriver Riksbanken att den ekonomiska utvecklingen i Sverige och omvärlden i stort sett har varit i linje med bankens prognoser och att konjunkturutsikterna i omvärlden väntas förbättras successivt de kommande åren. De svenska hushållens ekonomi är förhållandevis stark och i takt med att världsekonomin förbättras väntas efterfrågan efter svenska exportvaror öka, något som bidrar till en ökad tillväxt.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.