Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Riksbanken rör inte räntan

Publicerad: 6 september 2018, 05:43

Riksbanken.

Foto: Sverrir Thór.

Riksbankens direktion väljer att inte röra reporäntan som alltså förblir -0,5 procent ett tag till. Av ett pressmeddelande från Riksbanken framgår att konjunkturen är stark och inflationen ligger vid målet på 2 procent men öppnar för att skjuta upp räntehöjning till februari 2019.


Ämnen i artikeln:

ReporäntanRiksbanken

Riksbankens direktion väljer att inte röra reporäntan som alltså förblir -0,5 procent ett tag till. Av ett pressmeddelande från Riksbanken framgår att konjunkturen är stark och inflationen ligger vid målet på 2 procent men man konstaterar vidare att det är energipriser som trycker upp inflationen och inflationstrycket i ekonomin alltjämt är måttligt.

”Eftersom det är viktigt att konjunkturen fortsätter att vara stark och sätter avtryck i prisökningarna behöver penningpolitiken vara fortsatt expansiv,” skriver Riksbanken i sitt pressmeddelande.

Tidigare har banken hållit fast vid sin linje att räntan börjar höjas innan årsskiftet men i sitt pressmeddelande öppnar man nu för att skjuta upp höjningen till och med februari 2019.

”Prognosen indikerar att reporäntan hålls oförändrad även vid det penningpolitiska mötet i oktober och därefter höjs med 0,25 procentenheter antingen i december eller i februari,” skriver Riksbanken.

Vice riksbankschef Henry Olsson reserverade sig mot beslutet att hålla räntan oförändrad och vice riksbankschef Martin Flodén reserverade sig mot räntebanan.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

ReporäntanRiksbanken

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.