Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

”Riksbanken motverkar sitt eget syfte”

Publicerad: 14 oktober 2015, 12:15

Peter Malmqvist.

Foto: Sverrir Thór.

Riksbanken och räntepolitiken har de senaste åren varit föremål för debatt. Så också nu. Peter Malmqvist, finansanalytiker, menar att det är ”Riksbankens galna räntepolitik” som drivit upp bostadspriserna och som gör att vi enligt honom närmar oss en sprucken bubbla.


Ämnen i artikeln:

Peter MalmqvistRiksbanken

Tittar man på konsumentprisindex, KPI, har inflationen de senaste åren legat runt noll. Det är enligt Malmqvist inga problem.

– OM det inte vore så att någon i ett protokoll på ett riksbanksfullmäktige hade kommit på att Riksbanken ska se till at det inte är noll, det ska vara två, säger han under konferensen Samhällsbyggnadsdagarna på onsdagen.

För att komma till två har Riksbanken kontinuerligt sänkt räntan till dagens -0,35 procent.

– Men vad man får upp är priset på allt som man behöver kreditfinansiera. Man behöver inte gå till banken för att köpa mjölk, man behöver gå till banken för att låna till en bostad.

I KPI finns priset på bostäder, som stigit ”som en raket” de senaste åren, inte med.

– Man stimulerar då en vara, om man kan kalla bostäder för det, som inte ingår i den statistik som man är satt att få upp. Det är ett problem, säger Malmqvist.

Enligt honom är det som verkat sänkande på inflationen räntor på bostäder.

– Det som verkligen drar ned inflationen är allt som har att göra med bostäder. Men bostäderna ökar otroligt mycket i värde, men det kommer inte med i KPI. Det här ska Riksbanken med ett enda vapen på något sätt bekämpa. Ju mer de sänker räntan desto mer sänker de KPI.

– Men nu har de kommit så lågt som de kan komma, så nu kan de inte bidra själva till att motverka sitt eget syfte. Det här är en väldigt konstig strategi som de har. Den är inte genomtänkt, den är inte tänkt för den här typen av låg inflation.

Han menar att det Riksbanken i praktiken gör är inte att påverka inflationen, utan priset på bostäder.

– Att stimulera med -0,35 i ett sådant här läge, det kan naturligtvis bara gynna det som vi alla pratar om nämligen priset på bostäder.

På frågan om vi har en bostadsbubbla svarar Malmqvist resolut ”Ja”.

– En bubbla kännetecknas av att procentsatserna mot slutet av den börjar accelerera. Jag har aldrig upplevt en lika het bostadsmarknad som nu. Det är helt absurda saker man hör talas om. Om vi skulle tappa de senaste årens uppgång skulle priserna gå ned med 30 procent i landet, bostadsrätterna i Stockholm med 45 procent. Den här accelerationen har vi fått genom Riksbankens helt galna räntepolitik.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

Peter MalmqvistRiksbanken

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.