Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Riksbanken lämnar räntan oförändrad

Publicerad: 26 oktober 2017, 05:43

Riksbanken lämnar räntan oförändrad på -0,50 procent. Direktionen menar att konjunkturen är stark och att inflationen är nära målet på 2 procent, men för att målet ska nås behöver penningpolitiken vara fortsatt expansiv.


Riksbanken räknar liksom tidigare med att höja räntan först i mitten av 2018. Köpen av statsobligationer fortsätter under andra halvåret 2017, enligt direktionens beslut i april. Eftersom nuvarande köpprogram löper året ut ger det möjlighet att avvakta ytterligare information som kan påverka ett beslut i december om en eventuell förlängning av köpen.

Direktionen har också fattat beslut om att förlänga det mandat som underlättar att snabbt intervenera på valutamarknaden.

Utvecklingen sedan september har enligt ett pressmeddelande varit i linje med Riksbankens prognoser i såväl omvärlden som Sverige. Återhämtningen i omvärlden fortsätter men det globala inflationstrycket är dämpat och ränteläget är lågt.

Inflationen har stigit och var 2,3 procent i september. En del av uppgången i inflationen de senaste månaderna förklaras dock av tillfälliga faktorer. Inflationen väntas därför sjunka tillbaka något den närmaste tiden men är fortsatt nära 2 procent de närmaste åren.

“Det har tagit tid och krävts mycket stöd av penningpolitiken att få upp inflationen och inflationsförväntningarna. Det är därför viktigt att den starka svenska konjunkturen fortsätter att sätta avtryck i prisutvecklingen så att inflationsförväntningarna förblir förankrade vid målet. För att inflationen ska ligga kvar nära målet är det också viktigt att kronans växelkurs inte stärks alltför snabbt. Det skulle exempelvis kunna hända om Riksbankens penningpolitik avviker tydligt från omvärldens” säger man.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.