Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Riksbanken lämnar räntan oförändrad

Publicerad: 15 februari 2017, 07:31

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på -0,50 procent. Det är fortfarande mer sannolikt att reporäntan sänks ytterligare, än att den höjs den närmaste tiden.


Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Enligt beslutet krävs ett fortsatt starkt konjunkturläge och att kronan inte stärks för snabbt för att inflationen ska upp och stabiliseras kring 2 procent, varför penningpolitiken behöver vara fortsatt expansiv.

Köpen av statsobligationer fortsätter under första halvåret 2017 så som beslutades i december. Direktionen har också fattat beslut om att förlänga det mandat som underlättar att snabbt intervenera på valutamarknaden.

Enligt Riksbanken ser konjunkturutsikterna för den närmaste tiden ljusare ut och återhämtningen fortsätter i linje med tidigare prognos. Samtidigt råder det stor politiskt osäkerhet på flera håll i världen, vilket gör att riskerna för bakslag har ökat.

Direktionen menar att den expansiva penningpolitiken bidragit till en hög tillväxt, fallande arbetslöshet, stigande inflation och inflationsförväntningar som är tillbaka vid 2 procent. KPIF-inflationen var nära 2 procent i december men den senaste tidens uppgång har främst drivits av tillfälligt stigande energipriser. Bortsett från energipriser är inflationen fortfarande låg. Först i slutet av 2018 väntas inflationen stabiliseras runt 2 procent.

Höjning i början av 2018
Vad gäller framtida höjningar av reporäntan skriver Riksbanken:

“Reporäntebanan avspeglar att det fortfarande är mer sannolikt att räntan sänks än att den höjs den närmaste tiden och att långsamma höjningar inleds först i början av 2018”.

Det låga ränteläget för också med sig risker, något även Riksbanken lyfter fram, och hänvisar till andra instanser: “för att utvecklingen i svensk ekonomi ska bli långsiktigt hållbar behöver dessa risker hanteras med riktade åtgärder inom bostadspolitiken, skattepolitiken och makrotillsynen”.

Vice riksbankschef Martin Flodén reserverade sig mot beslutet att förlänga mandatet för valutainterventioner.

Beslutet om reporäntan tillämpas från den 22 februari.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.