Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Riksbanken lämnar räntan oförändrad

Publicerad: 21 december 2016, 07:31

Reporäntan lämnas oförändrad på -0,50 procent. Enligt Riksbanken är det mer sannolikt att räntan sänks än att den höjs den närmaste tiden.


Ämnen i artikeln:

RiksbankenStefan Ingves

På onsdagsförmiddagen presenterade Riksbanken sin penningpolitiska rapport. Reporäntan lämnas oförändrad på -0,50 procent. Enligt Riksbanken är det mer sannolikt att räntan sänks än att den höjs den närmaste tiden.

Riksbankens mål de senaste åren har varit att få upp inflationen till 2 procent, en kamp man fört med en ovanligt expansiv penningpolitik. Inflationstakten, sett som tolvmånadersutveckling av konsumentprisindex (KPI), steg med 1,4 procent i november. Enligt Riksbanken skapar nu en allt starkare konjunktur förutsättningar för att inflationen ska fortsätta stiga.

Men det finns risker som kan äventyra inflationsuppgången, enligt banken, varför penningpolitiken även fortsättningsvis behöver vara “mycket expansiv”.

Bland riskerna nämns att det är svårt att veta hur kronans växelkurs kommer att utvecklas, i en miljö där ECB utökat sina värdepappersköp och Federal Reserve höjt sin styrränta. Riksbanken bedömer att kronan kommer att stärkas långsamt framöver. En allt för snabb förstärkning av växelkursen skulle dämpa importpriserna och efterfrågan på svensk export och göra det svårare att få upp inflationen.

Riksbankens direktion har beslutat att fortsätta köpa statsobligationer under första halvåret 2017, både nominella och reala, motsvarande 15 respektive 15 miljarder kronor. Reporäntan behålls på −0,50 procent och enligt ett pressmeddelande är det “fortsatt mer sannolikt att räntan sänks än att den höjs den närmaste tiden”.

Först i början av 2018 väntas reporäntan höjas.

Riksbanken varnar samtidigt för att det låga ränteläget kommer med risker, främst för hushållens ökade skuldsättning. “För att utvecklingen i svensk ekonomi ska bli långsiktigt hållbar behöver dessa risker hanteras med riktade åtgärder inom bostadspolitiken, skattepolitiken och makrotillsynen”, skriver man.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

RiksbankenStefan Ingves

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.