Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Riksbanken: Inflationen är för hög – väntas stiga ytterligare i år

Publicerad: 20 september 2022, 07:55

Foto: Riksbanken

Inflationen är för hög. Den urholkar hushållens köpkraft och gör det svårare för både företag och hushåll att planera sin ekonomi. Penningpolitiken behöver nu stramas åt mer för att föra inflationen tillbaka till målet.


Ämnen i artikeln:

RiksbankenInflation

Det skriver Riksbanken i ett pressmeddelande i samband med räntebeskedet på tisdagen.

Direktionen beslutade därför att höja styrräntan med 1 procentenhet till 1,75 procent och prognosen för styrräntan är att den kommer att fortsätta höjas det kommande halvåret.

Riksbanken konstaterar att inflationen har stigit snabbt och är hög i både Sverige och omvärlden. Flera faktorer har bidragit till att driva upp inflationen.

Under pandemin uppstod globala obalanser mellan utbud och efterfrågan. Rysslands krig i Ukraina har drivit upp priserna än mer på flera viktiga råvaror och skapat allvarliga störningar på energimarknaderna i Europa, vilket fått el- och gaspriser att stiga till mycket höga nivåer.

”Men att konsumentpriserna i Sverige blivit så höga beror inte bara på påverkan från omvärlden utan också på att konjunkturen i Sverige varit god”, skriver Riksbanken.

De konstaterar att kombinationen av kraftiga internationella kostnadsökningar, effekter av höga energipriser på andra priser och en förhållandevis stark svensk konjunktur har inneburit att KPIF-inflationen stigit till 9,0 procent i augusti, den högsta nivån sedan 1991. 

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

RiksbankenInflation

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.