Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Riksbanken höjer räntan till 0,25 procent

Publicerad: 28 april 2022, 07:31

Riksbanken höjer reporäntan med 0,25 procentenheter till 0,25 procent. Prognosen är att räntan kommer att höjas ytterligare två till tre gånger i år.


Ämnen i artikeln:

RiksbankenStefan IngvesInflation

Enligt Infronts enkät väntade sig nio av tolv analytiker att Riksbanken skulle lämna styrräntan oförändrad medan tre trodde att reporäntan skulle höjas med 25 punkter, till 0,25 procent.

Riksbanken ändrade senast reporäntan vid det penningpolitiska mötet den 18 december 2019, då den höjdes med 0,25 procentenheter till 0,00 procent.

Direktionen var enig om räntebeslutet och räntebanan.

Samtidigt meddelade Riksbanken att de beslutat att sänka takten i köpen av värdepapper under andra halvåret till 37 miljarder kronor, samt att sluta köpa statsskuldväxlar från den 28 april.

”På så sätt anpassas penningpolitiken så att inflationen återgår till inflationsmålet”, skriver Riksbanken.

Riksbankens prognos är att räntan kommer att höjas ytterligare två till tre gånger i år och att den ligger något under 2 procent i slutet av den treåriga prognosperioden.

Det har dock varit stora svängningar i inflationen och osäkerheten kring inflationsutsikterna är stor.

”Riksbanken anpassar penningpolitiken efter den ekonomiska utvecklingen och är beredd att höja reporäntan snabbare om det behövs för att säkerställa att inflationen kommer tillbaka till inflationsmålet”, skriver Riksbanken.

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.