söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Makroekonomi

Riksbanken höjer räntan till procent 3,50 procent – oenig direktion

Publicerad: 26 april 2023, 07:32

Riksbankschef Erik Thedéen.

Riksbanken höjer styrräntan med 0,5 procentenheter till 3,50 procent.

Ämnen i artikeln:

RiksbankenErik ThedéenReporäntan

ND


Enligt Infronts enkät väntade sig samtliga åtta tillfrågade analytiker att Riksbanken skulle höja styrräntan med 50 punkter, till 3,50 procent.

Riksbanken ändrade senast styrräntan vid det penningpolitiska mötet den 8 februari 2023, då den höjdes med 0,50 procentenheter till 3,00 procent.

Läs mer: ”När priset blir för mycket fel kommer det att komma in köpare” – fyra röster om Serneke- budet

Vice riksbankscheferna Anna Breman och Martin Flodén förespråkade en räntehöjning med 25 punkter och ene räntebana som indikerar en hög sannolikhet för ytterligare höjningar i juni och/eller september.

"Mot bakgrund av de stabila inflationsförväntningarna, de måttliga löneökningarna och den svaga och nedreviderade prognosen för den inhemska efterfrågan menade de att den penningpolitiska åtstramningen nu bör gå gradvis fram för att hålla öppet för olika handlingsalternativ senare under året, inklusive en återgång till större höjningar om inflationstrycket inte dämpas tillräckligt snabbt", skriver Riksbanken.

Riksbanken skriver att efter det senaste årets snabba styrräntehöjningar så har penningpolitiken en åtstramande effekt på ekonomin och direktion bedömer att det efter aprilmötet finns utrymme att anpassa styrräntan i mindre steg.

Läs mer: Oscar ser ut att resa sig på nio igen

"Osäkerheten om inflationsutvecklingen är dock fortsatt stor. Ny information och hur den bedöms påverka konjunktur- och inflationsutsikterna kommer att vara avgörande för hur penningpolitiken utformas", skriver Riksbanken.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Riksbankens prognoser visar nu att styrräntan troligtvis kommer att höjas med ytterligare 25 punkter i juni eller september.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev