Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Reporäntan oförändrad

Publicerad: 17 april 2013, 05:50

Riksbankens direktion har beslutat att lämna reporäntan oförändrad på 1 procent och samtidigt justera ner reporäntebanan. Först andra halvåret 2014 väntas reporäntan höjas.


Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Riksbanken ser en gradvis återhämtning internationellt även om osäkerheten fortfarande är stor i euroområdet. För svensk del har stämningsläget bland hushåll och företag förbättrats och konsumtionen och investeringarna väntas öka snabbare framöver, men arbetslösheten är fortfarande hög. Riksbanken bedömer att det kommer ta något längre tid än tidigare för inflationen att nå målet på 2 procent. För att stödja återhämtningen så att inflationen stiger mot målet behöver reporäntan vara kvar på en låg nivå en längre tid.

Riksbankens direktion har därför beslutat att lämna reporäntan oförändrad på 1 procent och samtidigt justera ner reporäntebanan. Först under andra halvåret 2014 väntas reporäntan långsamt höjas, vilket är ungefär ett år senare än tidigare bedömning.

Reservationer
Vice riksbankschef Karolina Ekholm reserverade sig mot beslutet att hålla reporäntan oförändrad och mot räntebanan i den penningpolitiska uppföljningen. Hon förordade en sänkning av reporäntan till 0,75 procent och en bana där reporäntan ligger kvar på 0,75 procent till och med tredje kvartalet 2014 för att successivt höjas till cirka 1,75 procent vid slutet av prognosperioden.

Vice riksbankschef Lars E. O. Svensson reserverade sig mot den penningpolitiska uppföljningen och beslutet om reporäntan och räntebanan i uppföljningen. Han förordade en sänkning av reporäntan till 0,5 procent och sedan en räntebana som ligger på 0,25 procent från och med tredje kvartalet 2013 till och med tredje kvartalet 2014 och sedan stiger till 1,5 procent vid prognosperiodens slut.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Riksbanken

Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.