Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Makroekonomi

Reporäntan kvar på 0,25 procent

Publicerad: 4 September 2014, 06:52

Riksbankens direktion rör inte reporäntan och lämnar den kvar på 0,25 procent. Motiveringen är att man vill bidra till att inflationen stiger mot inflationsmålet på 2 procent. Banken upprepar sin prognos att räntan börjar höjas mot slutet av 2015 när inflationen är betydligt högre än nu.


Ämnen i artikeln:

Riksbanken

I ett pressmeddelande skriver Riksbanken att trots att inflationen fortfarande är låg så har den stigit mer de senaste månaderna än väntat och att prognosen i närtid är något uppreviderad på grund av att kronan blivit svagare och lönenivåerna stigit.

”Den låga räntan bidrar till att efterfrågan i ekonomin ökar, vilket leder till att inflationen stiger. Liksom i prognosen i juli väntas KPIF-inflationen nå 2 procent i början av 2016,” skriver banken i sitt meddelande.

Riksbanken konstaterar att hushållens skuldsättning fortsatt utgör en risk för ekonomin och att för att minska dessa krävs ytterligare åtgärder i syfte att minska hushållens kreditaptit samt reformer för en bättre fungerande bostadsmarknad.

”Ansvaret för detta vilar på regeringen och andra myndigheter,” skriver Riksbanken.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.