Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Reporäntan fortsatt oförändrad

Publicerad: 26 april 2018, 05:30

Precis som de flesta experter förutspått lämnar Riksbanken reporäntan oförändrad på -0,50 procent. Man skjuter samtidigt fram prognosen för när räntan börjar höjas mot slutet av året.


Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Precis som de flesta experter förutspått lämnar Riksbanken reporäntan oförändrad på -0,50 procent. Det meddelades vid torsdagens räntebesked.

En ganska enig expertkår var menade inför torsdagens besked även att Riksbanken skulle skjuta fram prognosen för den första räntehöjningen.

– Tittar man på de underliggande inflationstrenderna så är inflationen måttlig men inte tillräckligt hög för att en räntehöjning ska vara på tal i närtid, sa Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea till Fastighetsnytt inför beskedet.

Och experterna fick rätt.

“Den svenska konjunkturen är fortsatt stark och inflationen har legat nära målet det senaste året. Den underliggande inflationen har dock varit något lägre än väntat den senaste tiden, vilket reser frågetecken om styrkan i inflationsutvecklingen. För att inflationen ska vara nära målet även framöver behövs ett fortsatt stöd från penningpolitiken. Direktionen har därför beslutat att lämna reporäntan oförändrad på −0,50 procent och bedömer att räntan börjar höjas mot slutet av året, vilket är något senare än i tidigare prognos”, skriver direktionen i ett pressmeddelande.

I sitt beslut är Riksbanken fortsatt fokuserade på inflationsmålet på 2 procent, och man skriver att man behöver gå försiktigt fram då det “tagit lång tid att få upp inflationen och inflationsförväntningarna, och osäkerheten kring inflationsutvecklingen är stor”. Man menar att riskerna för en allt för låg inflation förtjänar “särskilt stor uppmärksamhet” eftersom det vid rådande räntenivåer är svårare att hantera en inflation som blir för låg, än som blir för hög.

Vice riksbankschef Henry Ohlsson reserverade sig mot beslutet att hålla reporäntan oförändrad och mot räntebanan i den penningpolitiska rapporten. Han förordade en höjning av reporäntan till −0,25 procent med hänvisning till den starka ekonomiska utvecklingen i Sverige och internationellt.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.