måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Makroekonomi

Rekordlåg ökning av hushållens lån

Publicerad: 27 februari 2023, 07:54

Foto: Getty Images

Ökningstakten i utlåningen till svenska hushåll fortsätter minska till ännu en ny rekordlåg notering, men tillväxttakten för lån till företag växlar upp igen. Det visar SCB:s finansmarknadsstatistik för januari.

Ämnen i artikeln:

SvepetSCB

JB


Monetära finansinstituts utlåning till hushåll ökade med 3,2 procent i januari, jämfört med januari 2022, ned från 3,5 procent månaden före och en ny lägstanotering i serien, som går tillbaka till 2006.

– Likt de två senaste månaderna fortsätter tillväxttakterna för bostadsutlåning och total utlåning till hushåll att anta historiskt låga värden. För den totala utlåningen samt bostadslån har de aldrig varit så låga. Konsumtionslånens tillväxttakt på 2,6 procent var på samma nivå senast under 2016. För ett år sedan sedan, i januari 2022, var den 6,4 procent, säger Anna Sundell Kastberg, nationalekonom på SCB, i en kommentar.

Läs mer: Akelius redo för förvärv: ”Tittar på den skandinaviska marknaden”

Samtidigt fortsätter rörliga bolåneräntor att stiga, medan bundna räntor sjunker. Den rörliga bolåneräntan på nya avtal har stigit till 3,54 procent, högsta sedan 2012, och det alltså före Riksbankens senaste räntehöjning i februari.

Ökning i utlåningen till företag har dämpats under hösten, men växlar nu upp igen, till 14,8 procent. En anledning till att utlåningen till företag ökar så snabbt är att fastighetsbolag finansierar sig mindre på obligationsmarknaden och mer via banksystemet.

Läs mer: Skygge storägaren: ”Enkel match för Oscar – han fixar det”

Den genomsnittliga räntan på nya avtal för utlåning till icke-finansiella företag var 4,29 procent i januari, nära tre gånger högre än 1,54 procent i januari 2022.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev